Υπέρβαση 3 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα

Υπέρβαση 3 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα

Υπέρβαση πλεονάσματος κατά 3,012 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο κατέγραψε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τα καθαρά έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ και τις δαπάνες μειωμένες κατά 1,7 δισ., πάντα έναντι του στόχου.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 4,79 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ, με την υπέρβαση να αγγίζει τα 3,012 δισ. όπως προαναφέρθηκε.

Στο εννεάμηνο, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 616 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες τόκων είναι μειωμένες κατά 316 εκατ. ευρώ ενώ τεράστια συγκράτηση εμφανίζεται στις πιστώσεις υπό κατανομή, όπου το μέγεθος αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Μείωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου ξεχωρίζει επίσης η δραματική υστέρηση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τα οποία μεταβάλλουν δραστικά την επιμέρους εικόνα του συγκεκριμένου μήνα. Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των καθαρών εσόδων ήταν 5,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 193 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μόλις 44 εκατ. ευρώ, με μείωση 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει σήμερα στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα ενσωματώνει ένα μόνο σενάριο, ενώ όπως προκύπτει εμμέσως από την τοποθέτηση αξιωματούχου του υπουργείου το δημοσιονομικό κενό έκλεισε. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς», είπε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου, ερωτηθείς αν μετά την αποστολή του προσχεδίου θα συνεχιστούν οι εκ του μακρόθεν διαβουλεύσεις. Νωρίτερα, άλλωστε, ο κος Σκυλακάκης ευχαρίστησε τους θεσμούς «για την εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία που είχαμε».

Στο προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει τροποποιήσεις επί των ποσοτικοποιήσεων στα μέτρα που επιστρατεύονται για να πραγματοποιηθεί το πακέτο Μητσοτάκη στα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, οι οποίες αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στην ενσωμάτωση εσόδων από το νέο καθεστώς αδειοδότησης τυχερών παιχνιδιών, ενώ έξτρα έσοδα στη ζώνη των 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται και από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Αντίθετα, ελαφρά προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις για τα πρόσθετα έσοδα από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και το spending review.

Επίδομα θέρμανσης

Από εκεί και πέρα, 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔEH δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο προσχέδιο, ούτε στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Η πληρωμή τους είναι βέβαιη αλλά η κατανομή τους χρονικά δεν έχει γίνει ακόμα. Επιπλέον όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για φέτος θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 57,5 εκατ. του 2018, σε ποσοστό τουλάχιστον 90% η πληρωμή του συγκεκριμένου κονδυλίου θα γίνει φέτος, αλλά το 2020 μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Ο αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι του χρόνου θα έχουμε συνολική αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης, είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί αλλά μπορεί να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021./ibna