Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο ΣΕΒ σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο ΣΕΒ σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελληνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) έθεσε μια σειρά θεμάτων και ανησυχιών σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν.

Σε μηνιαία έκθεση, οι βιομήχανοι επέκριναν ορισμένα από τα σχέδια της κυβέρνησης για προώθηση της ανάπτυξης, εστιάζοντας στη μείωση της φορολογίας μόνο για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιρώντας τους μισθωτούς με υψηλότερους μισθούς, όπως στελέχη επιχειρήσεων.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι ο μεταβαλλόμενος συνδυασμός των οικονομικών πολιτικών αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των υπερβολικών φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει ότι οι περικοπές φόρων και η μείωση της γραφειοκρατίας δεν αρκούν για την τόνωση της οικονομίας, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 δεν μπορεί να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι είναι απαραίτητα περισσότερα μέτρα για την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης – ειδικά σε περίπτωση που οι προβλέψεις δεν πληρούν τους στόχους – μαζί με τις θετικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση, όπως τα σχέδια για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε τα σχέδια για την κατάθεση νέας νομοθεσίας στο κοινοβούλιο για την τροποποίηση των φορολογικών νόμων στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια ένδειξη για το πώς λειτουργεί η οικονομία θα δοθεί την Τρίτη όταν θα κυκλοφορήσουν επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι κάθε διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος φέτος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον περασμένο μήνα, φθάνοντας σε 107.3 ​​μονάδες το Σεπτέμβριο από 105.3 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας (IOBE).

Οι προσδοκίες έχουν βελτιωθεί σε όλους τους κύριους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά./ibna