Akinci: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις οι οποίες διαστρεβλώθηκαν

Akinci: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις οι οποίες διαστρεβλώθηκαν

Συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι απειλές, του στέλνουν μαύρα στεφάνια

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Χωρίς τέλος οι απειλές και οι επιθέσεις μέσα στα κοινωνικά δίκτυα για τον Τ/κ ηγέτη Mustafa Akinci, μετά τη στάση που ο ίδιος κράτησε κατά της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία με σχετική του ανάρτηση. Ο αναβρασμός που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι μεγάλος, ο ίδιος μετέτρεψε την ανάρτηση από δημόσια σε ιδιωτική αλλά αυτό λίγο αντίκτυπο είχε, εφόσον οι λεκτικές επιθέσεις συνεχίζονται, κάποιοι ζητούν την παραίτησή του ενώ άλλοι φτάνουν στο σημείο να αποστέλλουν στο λεγόμενο προεδρικό, μαύρα στεφάνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτες Mustafa Akinci σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οι απόψεις που είχε εκφράσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες μέρες για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ήταν οι ειλικρινείς του απόψεις τις οποίες και πιστεύει, ωστόσο, όπως είπε έχουν διαστρεβλωθεί. «Αντί να κατανοήσουμε σωστά αυτές τις ιδέες, έχουν γίνει άδικες και δυσανάλογες κριτικές και, επιπλέον, επιθέσεις με αηδιαστικές βωμολοχίες και έχουν εκτοξευθεί απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωση. Αυτό το χαμηλό επίπεδο συνεχίζεται», είπε.

Αναμφίβολα, συμπλήρωσε, κοινή μας επιθυμία είναι να απαλλαγεί η Τουρκία από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, κάτι που όπως είπε τόνισε σε διάφορες περιπτώσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να τερματιστούν οι πόλεμοι που μαίνονται για 10 χρόνια στη Συρία. Είναι αναπόφευκτο, όπως είπε, για όλους τους λαούς εδώ και στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαλόγου με το οποίο να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η Συρία να μπορεί να διατηρήσει τα σύνορά της, την εδαφική ακεραιότητά της και η Τουρκία να αισθανθεί ασφαλής στα σύνορά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, είναι αναγκαία η ανανέωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. «Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη. Από αυτή την άποψη, η έκκλησή μου για διπλωματία και διάλογο που θεωρήθηκε ως έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις και άσκηση πολιτικής δεν είναι τίποτα περισσότερο από στρέβλωση “, ανέφερε. Εξέφρασε επίσης λύπη για τις άδικες και επώδυνες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του διερωτήθηκε από πότε είναι έγκλημα η υπεράσπιση της ειρήνης.

Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα».  «Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης» είπε.

Κριτική από κόμματα και «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους

Η πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών κομμάτων της «βουλής» των κατεχομένων εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή τους στη δήλωση Mustafa Akinci για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, με κάποια από αυτά να ζητούν ακόμα και την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις τόσο του «πρωθυπουργού» στα κατεχόμενα Ersin Tatar όσο και του «υπουργού εξωτερικών» Kudret Ozersay, με τον πρώτο να ζητά άμεση σύσταση επιτροπής της «βουλής» που θα εύχεται καλή επιτυχία στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία.

Η σημερινή συνεδρία της «βουλής» ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και κατά το 1974 στην Κύπρο. Ο «πρωθυπουργός» Ersin Tatar είπε ότι είδε τη δήλωση Akinci με λύπη και δεν κατάλαβε τι στόχευε με αυτή. Ανέφερε ότι ύστερα από μεγάλο αγώνα οι Τουρκοκύπριοι “έχουν την ευκαιρία να ζουν στο δικό τους κράτος” και πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτό.

Πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν και ισχυρίστηκε ότι αν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν θα υπήρχαν Τούρκοι στο νησί. Άσκησε έντονη κριτική στη δήλωση Akinci για την επέμβαση της Τουρκία και είπε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν τους Τούρκους της Κύπρου, αντιπαραθέτοντας την άποψη ότι ο «πρόεδρος» θα πρέπει να εκπροσωπεί όλο τον “λαό”. Ζήτησε επίσης την άμεση σύσταση μια «κοινοβουλευτικής επιτροπής» για να αξιολογήσει τις εξελίξεις και να ευχηθεί επιτυχία στους Τούρκους στρατιώτες, αναφέροντας μάλιστα ότι η “επιτροπή” θα έπρεπε να συσταθεί σήμερα και να κάνει τη δήλωση το αργότερο αύριο.

Ο «βουλευτής» τους εθνικιστικού Κόμματος Αναγέννησης  Erhan Arikli, είπε ότι το ψευδοκράτος θα έπρεπε να εκφράσει υποστήριξη στην επέμβαση στη Συρία από την πρώτη μέρα. Αναφέροντας ότι η δήλωση Akinci είναι απαράδεκτη, είπε ωστόσο ότι οι επιθέσεις στον κ. Akinci είναι επίσης απαράδεκτες αφού όλοι θα πρέπει να σέβονται τον «θεσμό» της «προεδρίας». Πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή του κ. Akinci σε τριμερείς και πενταμερείς συναντήσεις, τον κάλεσε να παραιτηθεί και να ζητήσει εκ νέου την ψήφο του «λαού»./ibna