Με συνέντευξη αγιογραφία γιόρτασε τις πρώτες 100 μέρες στην εξουσία ο Μητσοτάκης

Με συνέντευξη αγιογραφία γιόρτασε τις πρώτες 100 μέρες στην εξουσία ο Μητσοτάκης

Με μία συνέντευξη αγιογραφία από το Νίκο Χατζηνικολάου “γιόρτασε” τις πρώτες 100 ημέρες στην πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για τον “μπαμπά” Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και για την μητέρα του Μαρίκα αλλά και για τις σχέσεις του για τις τρεις αδελφές του. Μίλησε για τα παιδιά του και την σύζυγό του Μαρέβα, το πορτρέτο της οποίας είναι επάνω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και το έδειχνε συνεχώς το πλάνο του πρωθυπουργού όταν μιλούσε στην κάμερα. Η συνέντευξη ξεκίνησε με προβολή ενός ιστορικού του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι να φθάσει στην πρωθυπουργία ενώ διανθίστηκε και από ωραίες αφηγήσεις των δικών του ανθρώπων, της μητέρας του και του πατέρα του.

Απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη “νεοφιλελεύθερη πολιτική του”  και για την παλαιότερη φράση του ότι “δεν είμαστε όλοι ίσοι” «Σε μία κοινωνία η οποία έχει κοινωνικές ανισότητες -όλοι όσοι φαντασιώθηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας, κατέληξαν τελικά να προωθούν τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα- όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις. Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους”.  Μιλώντας προσωπικά είπε ότι “είμαι προϊόν της ελίτ όπως θέλουν κάποιοι να με παρουσιάζουν.  Είχα ευκαιρίες αλλά δούλεψα πολύ σκληρά, μπήκα στο Χάρβαρντ και αποφοίτησα αριστούχος. Δεν πιστεύω ότι νομίζει κανείς πως σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο ήμουν αριστούχος γιατί ήμουν γιος πρωθυπουργού. Είχα περισσότερες ευκαιρίες από τους περισσότερους, αυτό που θέλω είναι να δημιουργήσω προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες όλων…”.

Μίλησε για την σημασία της οικογένειας λέγοντας ότι “μας κράτησε όρθιους στα χρόνια της κρίσης”.

Μίλησε για την σχέση του και την διάστασή του με την σύζυγό του λέγοντας: “…Αν ένας γάμος δεν μπορεί με τίποτα να στεριώσει προφανώς εκεί θα καταλήξει, στο διαζύγιο. Αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να κάνει κανείς την επιπρόσθετη προσπάθεια, αν υπάρχει εκτίμηση, σεβασμός και βαθιά αγάπη…Και να πω και κάτι που μπορεί να ακουστεί και λίγο παράξενο: όχι για τα παιδιά. Κανείς γάμος δεν πρέπει να σωθεί  αν δεν υπάρχει σεβασμός, αγάπη και εκτίμηση, μόνο και μόνο, το ακούω και αυτό, είμαστε «μαζί γιατί πρέπει να μείνουμε μαζί για τα παιδιά». Όχι, οι άνθρωποι πρέπει να είναι μαζί αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις μιας καλής και ποιοτικής σχέσης και πρέπει πάνω από όλα, για μένα το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή είναι να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την Πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή Κυβέρνηση που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει επίσης: «Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω πει ότι αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί Κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές».

Για την Τουρκία που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: “Οι κυρώσεις κατά Erdogan ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία”.

Για τις σχέσεις του με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και την πρόσφατη συνάντησή τους ανέφερε “μπορούμε να είμαστε στο «Κυριάκο – Αλέξη» χωρίς τα «μου» και πρόσθεσε ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας αν και είναι ερώτημα αν θα προκύψει και συνεννόηση. Για την συνάντησή τους ανέφερε: “ Καμία αμηχανία δεν υπήρχε, εξ όσων διέγνωσα. Δεν υπήρχε από μέρους μου. Κοιτάξτε να δείτε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές. Δεν το επεδίωξα ποτέ στην Αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον πολιτικό μου αντίπαλο. Πάντως δεν θα το επιδιώξω ως Πρωθυπουργός…Αν υπάρχει συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα; Εύχομαι να το πετύχουμε στο ζήτημα της δυνατότητας να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό από το μόνιμο τόπο διαμονής τους”.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε: “Όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους”. Είπε πάντως ότι υποχωρεί στην επιστολική ψήφο για να υπάρξει συμβιβασμός./ibna