Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα αναθεωρήσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ λόγω της παράνομης και μεροληπτικής στάσης της

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα αναθεωρήσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ λόγω της παράνομης και μεροληπτικής στάσης της

Απορρίπτουμε απόλυτα και καταδικάζουμε τις εκκλήσεις προς τη χώρα μας στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (14 Οκτωβρίου) στο Λουξεμβούργο υπό τον τίτλο “Βορειοανατολική Συρία” και “Δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» διεξάγεται με επιτυχία βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα και σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει μια προστατευτική προσέγγιση έναντι των τρομοκρατικών στοιχείων, ενόψει των απειλών και των επιθέσεων κατά της εθνικής μας ασφάλειας καθώς και κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Συρίας από την τρομοκρατική οργάνωση PYD / YPG, την παρακλάδι του PKK στη Συρία. Θεωρούμε το γεγονός ότι η ΕΕ παρέμεινε σιωπηλή στο συμπέρασμα του Συμβουλίου σχετικά με τη σφαγή των 18 αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, που δολοφονήθηκαν στη χώρα μας τις δύο τελευταίες ημέρες ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας του PYD / YPG υποστηριζόμενης από ορισμένες χώρες της ΕΕ, ως εκδήλωση αυτής της ελαττωματικής προσέγγισης.

Όπως επανειλημμένα επαναλαμβάνουμε, καλούμε την ΕΕ, η οποία χρησιμεύει για την αποσχιστική ατζέντα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης υπό την αιγίδα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας DEASH, καθώς και των κρατών μελών της ΕΕ που υποστηρίζουν αυτήν την οργάνωση, την αυτοκριτική και την κοινή λογική όσον αφορά τις ευθύνες τους την πορεία των σημερινών γεγονότων. Υπογραμμίζουμε ότι η ΕΕ, με τις τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές της, δεν έχει το δικαίωμα να διδάσκει τη Τουρκία για την καταπολέμηση της DEASH.

Η Τουρκία, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ειδικότερα της DEASH και της PYD / YPG, που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και το λαό της Συρίας στο μέλλον.

Η επιχείρηση αυτή θα παρέχει μια ασφαλή ζώνη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, θα επιτρέψει την επιστροφή της περιοχής στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και θα διευκολύνει την εκούσια επιστροφή των εκτοπισμένων Σύριων στην επικράτειά τους. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο 9 της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου επιβάλλει στην ΕΕ και στις χώρες μέλη μαζί με την Τουρκία την υποχρέωση να βελτιώσουν τις συνθήκες σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα του συριακού εδάφους, ώστε οι πρόσφυγες να ζουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ θεωρεί τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων ως παράνομες, οι οποίες διεξάγονται με αποφασιστικότητα για την προστασία των δικών μας δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προκατειλημμένη θέση της ΕΕ κατά της Τουρκίας, η οποία δεν έχει προηγούμενο, δεν συμβαδίζει ούτε με το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, η αποτυχία της ΕΕ να αναφερθεί στους Τουρκοκύπριους και να τις αγνοήσει σε αυτά τα συμπεράσματα είναι και πάλι εξωφρενική και ανησυχητική.

Αυτή η κατάσταση ήταν το τελευταίο παράδειγμα της ΕΕ ώστε να γίνει όμηρος της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό και δεν μπορεί να παραμείνει αμερόληπτη. Στην πραγματικότητα, είναι γεγονός ότι η ΕΕ, παραλείποντας να υλοποιήσει τις δικές της αποφάσεις και τις δικές της υποσχέσεις που δόθηκαν το 2004, είχε ήδη αγνοήσει τους Τουρκοκύπριους. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή τη στάση της ΕΕ.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες μαζί με την «ΤΔΒΚ» και, αν η ΕΕ εφαρμόσει ορισμένα προληπτικά μέτρα, θα αντιδράσουμε αναλόγως.

Είναι μεγάλο παράδοξο εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ να εκφράσει ότι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να γίνεται με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και επικυρώνει την μονομερή θαλάσσια δικαιοδοσία της GCA, επιχειρώντας να επιβάλει αυτούς τους ισχυρισμούς στην Τουρκία με το πρόσχημα της «Ενωσιακής αλληλεγγύης» από την άλλη πλευρά.

Η οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι δυνατή μόνο με ένα κλίμα συνεργασίας, όπου όλοι κερδίζουν, σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο και την εξέταση των πολιτικών, την ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα αναθεωρήσουμε σοβαρά τη συνεργασία μας με την ΕΕ σε ορισμένους τομείς, λόγω της παράνομης και μεροληπτικής στάσης της./ibna