Ο Izetbegović υποστηρίζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Ο Izetbegović υποστηρίζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Ο Bakir Izetbegović, Πρόεδρος της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ηγέτης του μεγαλύτερου Βοσνιακού Κόμματος, Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), ανέφερε σε δήλωση προς το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να αναλάβει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή διεξάγουν στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία έχει αναγκαστεί να λάβει αυτή την ενέργεια, καθώς τα γεγονότα και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ σκότωσε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες, αστυνομικούς και αμάχους τις τελευταίες δεκαετίες. Στη συνέχεια, τα τελευταία χρόνια, το PKK έδιωξε εκατοντάδες χιλιάδες Αραβών της Συρίας από τη συνοριακή περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η επιχείρηση», δήλωσε ο Izetbegović.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ασφάλειά της, την εδαφική της ακεραιότητα, να επιλύσει το ζήτημα των προσφύγων». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σύριοι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τους οποίους αναγκάστηκαν να φύγουν με βία.

Ο Izetbegović δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιχείρηση θα είναι βραχύβια και θα φέρει ελάχιστα θύματα.

Με αυτή τη δήλωση, ο Izetbegović εισήλθε στη μικρή κοινωνία εκείνων που στηρίζουν την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση αυτή θα ήταν απλά η γνώμη του ηγέτη ενός μικρού βοσνιακού κόμματος .

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Izetbegović έχουν έντονη ηχώ σε όλες τις κοινότητες των Βοσνίων σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β-Ε 1992-1995 ένας τεράστιος αριθμός Βόσνιων προσφύγων εγκατέλειψε τη χώρα και βρήκε νέα σπίτια σε μεγάλο αριθμό κρατών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς είναι αξιοσέβαστοι πολίτες, οικονομολόγοι και ακόμη και πολιτικοί. Και οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να είναι μέλη του κόμματος SDA που σημαίνει ότι σέβονται και ακολουθούν τη γνώμη του Izetbegović. Στην πράξη, σημαίνει ότι ο Izetbegović συγκέντρωσε ορισμένους υποστηρικτές της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η φιλία μεταξύ της οικογένειας του Izetbegović και του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan είναι ίσως μια από τις πιο μακροχρόνιες φιλίες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία. Ακόμα και ο πατέρας του Bakir Izetbegović, Alija Izetbegović, είχε στενούς δεσμούς με τον Erdogan και ήταν ο υποστηρικτής του. Μια απόδειξη για το πόσο βαθιά ήταν η φιλία τους ήταν το γεγονός ότι ο Alija Izetbegović άφησε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στον Erdogan στο «amanet» (για να τη φροντίσει) μετά το θάνατό του.

Η φιλία συνεχίστηκε μετά τον θάνατο του Alija Izetbegović. Όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν το «Κογκρέσο» της τουρκικής νεολαίας (στην πραγματικότητα το εκλογικό συμβούλιο του Erdogan), ο Izetbegović τον καλωσόρισε στο Σεράγεβο και μαζί χιλιάδες υποστηρικτές του στο Ολυμπιακό Μέγαρο της Ζέτρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Β-Ε είναι έτοιμη να εκδώσει ορισμένους Τούρκους πολίτες στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «Γκιουλενιστές» από το καθεστώς του Erdogan.

Από την άλλη πλευρά, ο Erdogan υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει τον αυτοκινητόδρομο Beograd-Sarajevo, θα επιτρέψει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Β-Ε και θα επενδύσει σημαντικά ποσά σε άλλα έργα.

Όλα έχουν την τιμή τους όπως φαίνεται. /Ibna