Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev πιστεύει ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες, σκεπτικός ο Mickoski

Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev πιστεύει ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες, σκεπτικός ο Mickoski

Διαχωρίζουν τη θέση τους, τα κυβερνώντα κόμματα και η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev είναι αισιόδοξος και σίγουρος ότι η ημερομηνία θα δοθεί.

«Είναι ώρα η ΕΕ να μιλήσει. Το αξίζουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα κάνει πράξη την πολυαναμενόμενη απόφαση για έναρξη των συνοομιλιών με τη χώρα», σημειώνει ο Zaev.

Aπό την πλευρά του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα ορίσει μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σύμφωνα με τα νέα που έχω, είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει ημερομηνία. Οι συνεργάτες μας βλέπουν ότι οι κλέφτες κυβερνούν στη χώρα μας. Για τους λόγους αυτούς, η ημερομηνία δεν θα είναι μόνο υπό όρους, αλλά θα αναβληθεί και για μια άλλη περίοδο», τονίζει ο Mickoski.

Μεταξύ των αντιρρήσεων που μπορεί να ειπωθούν για να μην δοθεί η ημερομηνία είναι η απόρριψη του νόμου περί εισαγγελέων. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν ακόμη βρει κοινό γραμμή για αυτόν τον νόμο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Bujar Osmani δήλωσε ότι μέχρι το τέλος δεν θα είναι γνωστό αν η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες από σήμερα έως τις 17 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να ληφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. /Ibna