Βόρεια Μακεδονία: Εξακολουθεί να αποτελεί παράνομη διαδρομή για τους μετανάστες

Βόρεια Μακεδονία: Εξακολουθεί να αποτελεί παράνομη διαδρομή για τους μετανάστες

Η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να αποτελεί χώρα διέλευσης για μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής που σκοπεύουν να μεταβούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται μέσω παράνομων διαδρομών.

Ο αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ στον μεταναστευτικό καταυλισμό Tabanoc υπάρχουν μόνο 22 μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία κ.λπ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι είναι επί τόπου για την πρόληψη των λαθρομεταναστών.

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανακάλυψε 45 παράνομους μετανάστες να μεταφέρονται σε φορτηγό προς τα σύνορα με τη Σερβία. Τους σταμάτησαν στον αυτοκινητόδρομο Veles-Skopje, ενώ ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ήταν ένας άνδρας 28 ετών που κρατήθηκε από την αστυνομία.

Το MUP λέει ότι σε συνεργασία με την αστυνομία φιλικών χωρών, που περιπολούν στα νότια σύνορα, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την παράνομη διέλευση των συνόρων. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν απαγορευτεί περισσότερες από 50 προσπάθειες λαθρέμπορων μεταναστών και έχουν καταγραφεί πάνω από 15.700 περιπτώσεις παράνομων διέλευσης των συνόρων. Οι ποινές που επιβάλλονται στους διακινητές είναι υψηλές, από ένα έως πέντε έτη για τους ενήλικες μετανάστες, ενώ οι κυρώσεις για τα παιδιά είναι ακόμη υψηλότερες, αλλά η πληρωμή μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανά μετανάστη την καθιστά άξια κινδύνου για μερικούς ανθρώπους.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, Agron Buxhaku, δήλωσε ότι συνεργάζονται με τον ΟΑΣΕ για ένα «μεγάλο σχέδιο» σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια.

«Διαχειριστήκαμε καλά την κατάσταση όταν υπήρχαν 10 έως 15.000 πρόσφυγες την ημέρα. Τώρα μάθαμε ένα μεγάλο μάθημα. Τα νέα είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα φτάσουν και πάλι στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά είμαστε πιο πρόθυμοι να συνεργαστούμε με διεθνείς θεσμούς και ΜΚΟ που έχουν συμβάλει σημαντικά», είπε ο Buxhaku.

Παράλληλα, ο Mersiha Smailovic από την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών «Legis» τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων. Ωστόσο, οι αστυνομικές περιπολίες της χώρας και εκείνες ορισμένων χωρών της ΕΕ εξακολουθούν να προειδοποιούν για τα νότια σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψουν παράνομες διαβάσεις./Ibna