Διαδηλώσεις στην Πρίστινα για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Peter Handke

Διαδηλώσεις στην Πρίστινα για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Peter Handke

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αυστριακό συγγραφέα Peter Handke, υποστηρικτή της γενοκτονίας και των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία υπό το καθεστώς του Slobodan Milosevic.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Handke θεωρήθηκε σκανδαλώδη απόφαση από εκπροσώπους των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και από εμπειρογνώμονες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Σήμερα το πρωί στην Πρίστινα διεξήχθη διαμαρτυρία μπροστά στη σουηδική πρεσβεία, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του βραβείου Νόμπελ για τη λογοτεχνία του 2019.

Η ακύρωση της απόφασης της Σουηδικής Ακαδημίας ζητήθηκε επίσης από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών του Κοσσυφοπεδίου (ASAK) ως «πράξη κατανόησης και αλληλεγγύης με όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατικές αξίες».

Η ASAK είναι βαθιά απογοητευμένη από την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αυστριακό συγγραφέα Peter Handke.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci τόνισε ότι η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο σε αμέτρητα θύματα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου απάντησε επίσης λέγοντας ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχει απονείμει το βραβείο στον λάθος άνθρωπο./ibna