Η Άγκυρα τώρα έχει στόχο το Manbij και το Kobani!

Η Άγκυρα τώρα έχει στόχο το Manbij και το Kobani!

Στρατιωτικοί αναλυτές εδώ στο Akcakale, μας εξηγούσαν το πρωί πως η κινητοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας ακόμη και από την απόβαση στην Κύπρο του 1974. 100.000 άνδρες του τουρκικού στρατού και σχεδόν το 1/4 των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων με τη Συρία με στόχο να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν σε  πολλές πόλεις  στη Βόρεια Συρία που μέχρι πρόσφατα ελέγχονταν από τους Κούρδους. Ήδη οι πόλεις Ras al-Ayn και Tell Abyad έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων που ελέγχονται από την Τουρκία. Ο επόμενος στόχος της Άγκυρας είναι να προλάβει την επέλαση των δυνάμεων στο Manbij και στο Kobani.  Ηδη οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού άρχισαν να μπαίνουν στα περίχωρα του Manbij ενώ τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από την περιοχή.

Στο Akcakale, όλη μέρα βλέπουμε δεκάδες κομβόι με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα που μεταφέρονται για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η Άγκυρα μετά τις ειδήσεις για επέλαση  των δυνάμεων του Assad στη βόρεια Συρία έχει ως στόχο να επισπεύσει την επιχείρηση και να την ολοκληρώσει άμεσα . Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, ο οποίος δήλωσε πως «η Τουρκία έχει ως στόχο να ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό».

Ο Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια την επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως «αυτή η επιχείρηση στη Συρία είναι το ίδιο σημαντική με την “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και έχουμε την αποφασιστικότητα να την ολοκληρώσουμε μέχρι τέλους. Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Erdogan είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει μια «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Ψάχνουν τζιχαντιστές που δραπέτευσαν από τις φυλακές

Mεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που δραπέτευσαν από τις φυλακές εντός Κουρδικών περιοχών. Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών. Ο Akar υποστήριξε πως οι Κούρδοι απελευθέρωσαν τους τζιχαντιστές και ανέφερε πως η Τουρκία έχει ντοκουμέντα πως βρήκαν άδειες τις φυλακές.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι για το τι θα κάνουν και που θα πάνε αυτά τα μέλη του ISIS καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως  η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων και έκανε έκκληση απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Antonio Guterres επαναλαμβάνει, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».

Tο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να εμπλακεί στρατιωτικά με την Τουρκία στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, είπε ότι «δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε μια τέτοια εκδοχή», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των στρατιωτικών μας».

Στο δε ερώτημα, αν ήρθε ο καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Συρία, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος κατά της τρομοκρατίας, ο Peskov είπε δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και πως «οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι στρατιωτικοί»./ibna