Ξανά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Τσίπρας

Ξανά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Τσίπρας

Στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας. Γίνεται έτσι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που δεν ανήκει στην πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον αρχηγός κράτους συνεχίζει να προσκαλείται στις συνεδριάσεις ως παρατηρητής.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικεντρωθεί στην Τουρκική επέμβαση στην Βόρεια Συρία, στην ανάγκη εφαρμογής των αποφασισμένων κυρώσεων προς την Άγκυρα για την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα θα υπογραμμίσει την ανάγκη κοινής δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνύπαρξη του πρώην πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Την ώρα, μάλιστα, που στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί για στήριξη και συναλλαγή με τη Ν.Δ. με αφορμή το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται ζήτημα, μέχρι στιγμής, να μεταπηδήσει από την ευρωομάδα της Αριστεράς στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όπως ξεκαθαρίζουν κομματικές πηγές. Στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσουν την “γέφυρα” ανάμεσα στην αριστερά, τους σοσιαλιστές-δημοκράτες, τους πράσινους και άλλες μικρότερες δυνάμεις που εντάσσονται στον προοδευτικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Νοέμβρη θα υπάρξει  κινητικότητα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με την συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ (Proggresive Caucus) ενώ  εντείνονται οι διεργασίες και οι συνομιλίες μεταξύ βουλευτών των ευρωομάδων. Εξάλλου διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του είναι η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά, στην λιτότητα, το νεοφιλελευθερισμό και την κλιματική αλλαγή σε Ευρωπαϊκή κλίμακα.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε σήμερα την αυλαία της μεγάλης καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με διήμερη περιοδεία στην περιφέρεια της Αχαίας./ibna