Με στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις προχωρά η ΕΕ

Με στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις προχωρά η ΕΕ

Τι αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Έτοιμη να αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας για τα όσα πράττει στην ΑΟΖ είναι η ΕΕ, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επίσκεψη του Ντόναλντ Τούσκ στην Κύπρο, είχε τονιστεί εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη η ανάγκη να προκύψει συγκεκριμένη απάντηση στα όσα κάνει η Τουρκία.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο από το Λουξεμβούργο, υιοθέτησε σήμερα συμπεράσματα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνώντας «με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό».

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αναφέρουν: «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγει το ΣΕΥ.

Ικανοποίηση στο κυπριακό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η πρώτη ανάγνωση εκ μέρους του ΥΠΕΞ της Κύπρου ως προς τα προαναφερόμενα, είναι θετική. Τονίζεται ότι οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης. Η ΕΕ, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες./ibna