Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα και τα δύο τμήματα του Turkish Stream

Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα και τα δύο τμήματα του Turkish Stream

Το πρώτο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 930 χλμ., Turkish Stream, το οποίο θα συνδέει, υπό την Μαύρη Θάλασσα, την Ρωσία και την Τουρκία, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του έτους, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του τρέχοντος αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εκπονήσει η Άγκυρα και καλύπτει την περίοδο 2019-2023.

Το εν λόγω έργο, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη καταρρίψει πολλά ρεκόρ.

Είναι ο μεγαλύτερος σε διάμετρο υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ο οποίος έχει επιπλέον τοποθετηθεί σε θαλάσσια βάθη που φθάνουν στα 2.200 μέτρα, ενώ η τοποθέτηση των σωλήνων στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό σκάφος στον κόσμο, που ονομάστηκε εύστοχα “Pioneering Spirit”.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι το «προσδόκιμο ζωής» του αγωγού Turkish Stream είναι τουλάχιστον μια πεντηκονταετία.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν την διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό στις 10 Οκτωβρίου 2016.

Ο αγωγός Turkish Stream έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στην ΝΑ Ευρώπη.

Το δεύτερο σκέλος του εν λόγω αγωγού θα είναι επίσης έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος εξωτερικού εμπορίου της ρωσικής Gazprom, Dmitrij Khandoga.

Ο ίδιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο του St Petersburg International Gas Forum ότι «τα δύο τμήματα θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία, εάν βεβαίως συμφωνήσουν οι συνάδελφοι μας στην Σόφια»./ibna