Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών εν όψη των συνομιλιών με τους πιστωτές

Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών εν όψη των συνομιλιών με τους πιστωτές

Λίγους μήνες αφότου ανέβηκε στην εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γυρίσει το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Χάρη στην ευθύνη, τη σοβαρότητα και τον σαφή προγραμματισμό», η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει τους πιστωτές της χώρας με τη μεριά της, στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει την οικονομία μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, υποστηρίζει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να καταβάλει μόνιμο ετήσιο επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Θα εκτιμήσουμε τα δημοσιονομικά δεδομένα ανά πάσα στιγμή και θα προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας και των πολλών», είπε.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε περαιτέρω φορολογικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον φορολογικό συντελεστή εισοδήματος, ακινήτων και τελών κυκλοφορίας, ενώ έχουν επίσης καταρτιστεί σχέδια για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο και για τη στήριξη των φτωχών νοικοκυριών.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα μέτρα ανακούφισης, οι αξιωματούχοι κάνουν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να πάρουν πράσινο φως από τους πιστωτές στον προϋπολογισμό του 2020, με τον τελευταίο να παρουσιάζει δημοσιονομικό χάσμα που φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Αναφέρονται επίσης διαφορές στις εκτιμήσεις του ρυθμού ανάπτυξης του 2020, καθώς και το προβλεπόμενο κόστος αντιστάθμισης των μέτρων που περιγράφονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ότι η Αθήνα θα μπορέσει να συγκεντρώσει περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Τέλος, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποίησε για τυχόν ευσηχασμό όσον αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη επαγρύπνηση για την αποκατάσταση πιθανών αποκλίσεων.

Η έκθεση αναφέρει την αβεβαιότητα όσον αφορά τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και το ύψος των φορολογικών εσόδων, προσθέτοντας ότι η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού εξαρτάται από διάφορες συνθήκες οι οποίες μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου των φορολογικών αρχών της χώρας./ibna