Αποφασισμένη για όλα η Κύπρος στο ΣΕΥ

Αποφασισμένη για όλα η Κύπρος στο ΣΕΥ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, θα παιχτεί εν πολλοίς η μάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ατολμία της ΕΕ για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στη σύγκλιση του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Όπως διαφάνηκε στις εργασίες της ΕΜΑ ΙΙ (Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, η κυπριακή πλευρά έθεσε προ των ευθυνών τους τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για να επιβληθούν ουσιαστικά μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ξεκάθαρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι η ΕΜΑ είναι το κύριο προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου και τα θέματα που εξετάζει περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

Ήδη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που προεδρεύει η Ύπατη Αρμοστής και Αντιπρόεδρος Federica Mogherini, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία διεξάγει νέες δραστηριότητες γεώτρησης 45 ναυτικά μίλια στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Κύπρου.

Στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα αναφερθούν επίσης στη Βενεζουέλα μετά τις συνεδριάσεις στο περιθώριο της ΓΣΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, ενόψει μάλιστα της διάσκεψης για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Βενεζουέλας στις 28-29 Οκτωβρίου. Επίσης αναμένεται να ασχοληθούν με το Ιράν, την κατάσταση στη Λιβύη και το Ιράκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ιδίως μετά τις προεδρικές εκλογές τής 28ης Σεπτεμβρίου 2019. Αναμένεται επίσης να προβούν σε απολογισμό πρόσφατων εξελίξεων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και προσπαθειών να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, λύση που να έχει διάρκεια και να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει για τη Συρία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen. Η συζήτηση θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα.

Αντίδραση του Συμβουλίου στην συριακή κρίση (γενικές πληροφορίες)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης σχετικά με την Ουκρανία ενόψει της ανταλλαγής απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Vadym Prystaiko κατά τη διάρκεια του γεύματος./ibna