Αναγνώρισε η Εκκλησία της Ελλάδας το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Αναγνώρισε η Εκκλησία της Ελλάδας το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Νίκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου- Αντιδράσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας

Η απόφαση της έκτακτης σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Πατριαρχείο της Μόσχας που δεν επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζεται από άλλη μια Εκκλησία ως το μόνο που μπορεί να αποδώσει Αυτοκεφαλία σε Εκκλησία.

Η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι πλέον των 80 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας σύμφωνα με πληροφορίες υπερψήφισαν την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου δια βοής, ενώ 7 από τους Μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή της απόφασης.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου με τίτλο «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας», βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό».

Τέλος ο κ. Ιερώνυμος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Η πρώτη αντίδραση από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την σημερινή αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας ήρθε μέσω του άτυπου υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας, αναπληρωτή προϊστάμενου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Nikolaus Balasov.

«Παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να αποφύγουν τη λήψη απόφασης επί του παρόντος, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε υπέρ της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκφράζοντας «περίεργα» την ελπίδα ότι η ουκρανική αυτοκέφαλη θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων εκκλησιών της «Μεγάλης Ρωσίας» και της Ουκρανίας».
Ο Ρώσος ιεράρχης μάλιστα προανήγγειλε και συνέπειες για την Ελλαδική Εκκλησία, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Mε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την επαναφορά στην κανονικότητα της Εκκλησίας της Ρωσίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αναλάβει την ηγεμονία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και να παραγκωνίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, κάτι που δεν συμβαδίζει με την Εκκλησιαστική Κανονικότητα. Η Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει Πρώτο μεταξύ ίσων χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες όπως εκκλησιαστική κύκλοι κατηγορούν την εκκλησία της Μόσχας ότι λειτουργεί πολιτικά υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου κι όχι πνευματικά όπως είναι ο ρόλος της Εκκλησίας./ibna