Το ΙΒΝΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Το ΙΒΝΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Λίγες ώρες από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στις περιοχές της βόρειας Συρίας, σπεύσαμε στην κωμόπολη  Ακτσάκαλε (Αkcakale) της επαρχίας Σανλίορυφα (Sanliurfa) που βρίσκεται στο «σημείο μηδέν» των συνόρων των δυο χωρών. Από εδώ εισήλθαν οι πρώτες δυνάμεις της Τουρκίας στη Συρία.

Ενώ η πόλη μέχρι το μεσημέρι ζούσε σε ήρεμους ρυθμούς σα να μην υπήρχε πόλεμος ξαφνικά καταλάβαμε πως τα πράγματα στο μέτωπο είναι δύσκολα. Οι Κούρδοι από την πόλη Τελ Άμπιαντ της Συρίας που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Ακτσάκαλε εκτόξευσαν 3 ρουκέτες και χτύπησαν το κτίριο του δήμου. Δύο άτομα σκοτώθηκαν ανάμεσα τους το ένα μωρό.

Το καφενείο που πίναμε καφέ και τσάι το πρωί μαζί με τους πολίτες  και τους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων εκκενώθηκε ενώ μέσα στην πόλη με μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του ή σε κλειστούς χώρους.

Το τουρκικό πυροβολικό όλη μέρα  σφυροκοπάει στόχους εντός της Συρίας και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina χτυπούν στόχους σε βάθος μέχρι και 40 χιλιομέτρων. Στην πόλη Τελ Άμπιαντ όπου αμύνονται οι Κούρδοι  υπάρχουν καπνοί. Κάποιοι από τα χτυπήματα του τουρκικού πυροβολικού σε κάποια άλλα σημεία όμως οι ίδιοι οι Κούρδοι καίνε λάστιχα για να εμποδίσουν με τους καπνούς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας που πετούν στην ευρύτερη περιοχή.

Την ώρα που γράφουμε αυτό το κείμενο έπεσε άλλη μια ρουκέτα στο Ακτσάκαλε  και όλοι οι δημοσιογράφοι πέσαμε στο έδαφος για να κρυφτούμε. Αυτή η εικόνα φαίνεται πως θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες.

Το μεσημέρι μας προκάλεσε εντύπωση πως εκατοντάδες μέλη του Ελευθέρου Συριακού Στρατού, με τεθωρακισμένα, ρουκετοβόλα και πολυβόλα συνοδευόμενα από Τούρκους αστυνομικούς ήρθαν στην πόλη και πέρασαν στην απέναντι πλευρά για να πολεμήσουν εντός της Συρίας μαζί με τις δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι τους φώναζαν θρησκευτικά συνθήματα και παράλληλα στα μεγάφωνα των οχημάτων τους ακούγονταν Οθωμανικά εμβατήρια.  Επίσημα στην επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» συμμετέχουν 80.000 άνδρες του τουρκικού στρατού και 20.000 του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που ενισχύονται από την Τουρκία.

Στην πόλη κυκλοφορούν δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.  Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν χτυπηθεί 200 διαφορετικοί στόχοι κι έχουν ήδη καταληφθεί δυο χωριά. Ωστόσο βλέποντας την εικόνα στο Ταλ Άμπιαντ φαίνεται πως οι Κούρδοι είναι ταμπουρωμένοι και για να καταληφθούν τέτοιες περιοχές χρειάζεται αρκετός χρόνος ή συνεχόμενο σφυροκόπημα του πυροβολικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως έχουν σκοτωθεί 342 «τρομοκράτες» και υποστήριξε πως η επιχείρηση προχωράει κανονικά. Όμως στο σημείο που βρισκόμαστε οι 100.000  κάτοικοι της περιοχής ελπίζουν κι εύχονται όλα τα τελειώσουν σύντομα καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο  να ζει κανείς υπό τους ήχους του πυροβολικού και των ρουκετών που πέφτουν μέσα στην πόλη. Ένα στοιχείο εντυπωσιακό είναι πως οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν Αραβικά είναι η πρώτη τους γλώσσα. Λίγα μέτρα απέναντι τους οι Κούρδοι δίνουν μάχες.

Στο σημείο αυτό έχουν σπεύσει δημοσιογράφοι και οπερατέρ από όλο τον κόσμο. Δεκάδες οχήματα ζωντανών μεταδόσεων στέλνουν εικόνες από τις μάχες και τα σφυροκοπήματα.

Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το ειδικό σύστημα Κorkut μπλόκαραν τις επικοινωνίες της κινητής αλλά και της σταθερής επικοινωνίας με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αργότερα το μπλοκάρισμα αυτό σταμάτησε. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι όπως κι εμείς μένουμε στην πόλη Σανλίουρφα, μια υπέροχη ιστορική πόλη με μεγάλη ανάπτυξη και τουρισμό. Όμως η κωμόπολη Ακτσάκαλε δεν θυμίζει τίποτα από την ομορφιά αυτή. Και πριν τον πόλεμο ήταν έτσι, με τις επιχειρήσεις όμως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει./ibna