Ο Handke διχάζει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Ο Handke διχάζει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Η απόφαση της Επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ για την ανάθεση του αυστριακού συγγραφέα Peter Handke με ένα βραβείο για τη λογοτεχνία του 2019 προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Στην πραγματικότητα, ως συνήθως, η απόφαση αυτή έγινε αποδεκτή κατά το αντίθετο τρόπο σε διάφορες οντότητες (Δημοκρατία Σέρπσκα και Ομοσπονδία της Β-Ε). Η Δημοκρατία Σέρπσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, αλλά οι αρχές και οι ΜΚΟ της Ομοσπονδίας της Β-Ε πιστεύουν ότι η απόφαση είναι, τουλάχιστον, αηδιαστική.

Στη Β-Ε, ο Handke είναι πιο διάσημος για τις δηλώσεις και την υπεράσπιση των Σέρβων κατά τη διάρκεια πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία στα τέλη του περασμένου αιώνα, παρά για τα μυθιστορήματά του. Συχνά προκλητικός, ο Handke έδειξε υποστήριξη στους Σέρβους στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995 και επανειλημμένα είπε ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σέρβοι αγαπούν, αλλά οι Βόσνιοι μισούν το Handke.

Ο Σερβοβόσνιος – μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, συνεχάρη τον Handke για το βραβείο λέγοντας ότι ήρθε στα σωστά χέρια.

«Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την κατανόηση που δείξατε στην εκπροσώπηση των πραγματικών συμφερόντων της Σερβίας και σας ευχαριστώ για την υπέροχη λογοτεχνία σας. Το βραβείο Νόμπελ που έχετε λάβει είναι απόδειξη ότι η δικαιοσύνη δεν έχει χαθεί εντελώς», δήλωσε ο Dodik.

Όμως, τα άλλα δύο μέλη του ιδίου οργάνου έχουν διαφορετική άποψη.

Ο Βόσνιος, Šefik Džaferović, δήλωσε ότι η «επιτροπή βραβείων Νόμπελ έχει χάσει εντελώς την ηθική της πυξίδα».

«Θεωρώ ότι είναι μια σκανδαλώδης και επαίσχυντη απόφαση της Επιτροπής της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών να απονείμει το βραβείο Νόμπελ στον συγγραφέα Peter Handke, ο οποίος δικαιολόγησε εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 1992-1995 και ανήκε στην προστασία των δραστών», δήλωσε ο Džaferović.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι κρίμα το γεγονός ότι η Επιτροπή Νόμπελ δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Handke έλαβε το μέρος του Slobodan Milošević και των εκτελεστών του Radovan Karadžić και Ratko Mladić που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

«Χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Handke δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι μετάνοιας ούτε ζήτησε συγνώμη στα θύματα γενοκτονίας, βιασμού, και άλλων εγκλημάτων, αλλά μέχρι σήμερα αρνείται την αλήθεια για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και ισχυρίζεται ότι ο λαός του Σεράγεβο έστησε σφαγές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

«Η απονομή του βραβείου Νόμπελ σ’ ένα τέτοιο άτομο είναι μια πράξη άμεσης νομιμοποίησης της διαχρονικής πνευματικής και πολιτικής δέσμευσης που δεν αξίζει σε κανένα θεσμό που προάγει τις πολιτιστικές αξίες, ούτε καν στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών», επεσήμανε ο Džaferović.

Ο Κροάτης, Željko Komšić, ο οποίος εξελέγη με βάση τις Βοσνιακές ψήφους στις τελευταίες εκλογές, καταδίκασε επίσης την απόφαση, αλλά πρόσθεσε ότι «θα στείλουμε μια επιστολή διαμαρτυρίας στην Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ την επόμενη εβδομάδα».

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάποιος που αρνήθηκε το ολοκαύτωμα να λάβει το βραβείο Νόμπελ; Αυτό είναι εντελώς ακατάλληλο και έρχεται σε αντίθεση με όλα τα ηθικά πρότυπα», δήλωσε ο Komšić, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε τον βοσνιακό Στρατό της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και έλαβε τη μεγαλύτερη διάκριση, τον «Χρυσό Κρίνο».

Η απόφαση καταδικάστηκε από πολλές άλλες βοσνιακές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και από την ισλαμική κοινότητα της Β-Ε./Ibna