Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης-Τσίπρας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης-Τσίπρας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αν  και δημοσίως όλοι ομνύουν στην συναίνεση στο εθνικά ευαίσθητο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις συναντήσεις τους σήμερα με τον πρωθυπουργό ανέκυψαν οι πραγματικές διαφορές και οι κρυμμένες σκοπιμότητες.

Από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου προέκυψε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην “παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας”. Είναι δε το βασικό σημείο που δεν δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρεί ότι αυτό θα νόθευε το εκλογικό σώμα και εξέφρασε και δημοσίως την αντίθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση που έκανε αμέσως μετά.

Δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι η επιστολική ψήφος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση αλλά επίσης διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Το κρίσιμο είναι η στάση του ΚΚΕ που ενώ αρχικά διαφωνούσε με το να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα φαίνεται να κλείνει προς την θέση της ΝΔ, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για θέματα που αφορούν τον Περισσό. Πάντως το ΚΚΕ βάζει και μία σειρά προϋποθέσεις ενώ απορρίπτει την επιστολική ψήφο. Ταυτισμένο με την θέση της κυβέρνησης είναι το ΚΙΝΑΛ, όπως και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και το Μέρα 25.

Στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ακόμη: “η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης…Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρα απάντησε: Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής. Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού…Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει”. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: “Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε “έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς” για να εισπράξει την παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι “είναι στο ίδιο μήκος κύματος”./ibna