Απόσταση Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Απόσταση Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις τους για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων επιβεβαίωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα συναντήσεις στο γραφείο του στην βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Η θέση της κυβέρνησης όπως αυτή έχει διατυπωθεί από κορυφαία στελέχη είναι να ψηφίζουν οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όσοι μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια. Η ψήφος τους θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- η “κόκκινη γραμμή” Μητσοτάκη- ενώ είναι ανοιχτή η δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Πρόταση για εκλογή αντιπροσώπων των ελλήνων του εξωτερικού σε καθορισμένα εκλογικά κέντρα, χωρίς να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πρότυπα μεγάλων κρατών με απόδημο πληθυσμό.

“Όχι” Τσίπρα στην μικροπολιτικά παιχνίδια με την ομογένεια

“Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας”, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον Κ. Μητσοτάκη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή διαμορφώθηκε με βάση το πόρισμα της επιστημονική επιτροπή του υπουργείου εσωτερικών τον Φεβρουάριο του 2018. Πρόταση που δίνει τη δυνατότητα ψήφου στον τόπο διαμονής, για όσους μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την εκλογή τριών έως δώδεκα βουλευτών επικρατείας, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό διασφαλίζει την δημιουργική ένταξη των Ελλήνων της διασποράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας, χωρίς να αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα και οι εκάστοτε πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας.

“Επιθυμούμε την ψήφο και την εκλογή των εκπροσώπων τους. Θα μας βρει όμως απέναντι κάθε πρόταση επιχειρήσει να μετατρέψει τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουν τους ομογενειακούς συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα προκειμένου να υπάρξει συναίνεση.

Σύγκλιση κυβέρνησης-ΚΙΝΑΛ και ο παράγοντας του ΚΚΕ

Αντίθετα, την συμφωνία της στα βασικά σημεία των προτάσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά. Η έγκριση της πρότασης από την βουλή χρειάζεται τουλάχιστον 200 ψήφους, αριθμός που μπορεί να επιτευχθεί μόνο εαν εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΚΚΕ.  Διατήρηση οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα, απουσία μικρότερη από 30 έτη και αυτοπρόσωπη ψήφος είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα./ibna