Συναντήθηκαν Αναστασιάδης Tusk

Συναντήθηκαν Αναστασιάδης Tusk

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Tusk, ο οποίος είχε σήμερα κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, προέβη στη συνέχεια, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο Τusk για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας και την πλέον σοβαρή πρόκληση μέχρι σήμερα», είπε ο Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ενωμένα και αλληλέγγυα.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Tusk για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη και τα σχέδια της για ενδεχόμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Υπό το φως όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο απτή αντίδραση στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απέχει από την περαιτέρω κλιμάκωση που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή», επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όπου γίνονται σχέδια για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, και αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις δικές μας ειλικρινείς προσπάθειες για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε αναλογικά πληθυσμού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου Tusk για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του θα πρέπει να είναι συνολική και ριζική ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Tusk για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και εκτίμηση για το γεγονός ότι κρατούσε πάντοτε ενωμένη την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Tusk είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκομαι στην Κύπρο για να δείξω την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο υπό το φως των συνεχιζόμενων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει σθεναρά αυτές τις παράνομες ενέργειες, και υπό το φως των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας από το τέλος της περασμένης βδομάδας.

Επαναβεβαίωσα ότι η ΕΕ στέκει ενωμένη δίπλα σας.

Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο υπονομεύουν τις πρόσφατες προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, αλλά υπονομεύουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολο της και της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Tusk είπε, επίσης, ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη συζήτηση και «τη δραματική κατάσταση στη Συρία. Η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρειο Συρία μας προκαλεί τεράστια ανησυχία, και πρέπει να τερματιστεί».

Πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις που αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος των δυνάμεων που πολεμούν το ισλαμικό κράτος έχουν εγκαταλειφθεί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ως εκ τούτου προκαλούνται πολλά ερωτηματικά τόσο στρατηγικής όσο και ηθικής φύσεως.

Ο Πρόεδρος Tusk κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί τους κινδύνους από τις ενέργειες με μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα δεχθούμε ποτέ να μετατρέπονται οι πρόσφυγες σε όπλα που χρησιμοποιούνται για εκβιασμό προς την ΕΕ.

Είναι για αυτό που θεωρώ τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Erdogan εντελώς άτοπες», είπε ο Πρόεδρος Tusk»./ibna