Κοσσυφοπέδιο: Συμφωνία Kurti, Osmani για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Κοσσυφοπέδιο: Συμφωνία Kurti, Osmani για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Ο Albin Kurti, του οποίου το κόμμα Vetevendosje κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε την Πέμπτη με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Λέγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), τον ηγέτη του Isa Mustafa και την υποψήφια για πρωθυπουργό Vjosa Osmani, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση, ο Kurti, ο οποίος είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός με τον Vetevendosje, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι συζήτησαν με το LDK τα τυπικά για την επίτευξη συμφωνίας για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο ίδιος είπε ότι συμφώνησαν με το LDK να μειωθεί ο αριθμός των υπουργείων και των υφυπουργών στη νέα κυβέρνηση. Δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με την Osmani να έχει κυβέρνηση που θα σέβεται μια ποσοστιαία αναλογία 30% για το φύλο, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για τη μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες και ότι τα δύο μέρη θα δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για να εργαστούν για τις λεπτομέρειες της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η υποψήφια της LDK για την πρωθυπουργία, Vjosa Osmani, επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση με τον Kurti ότι συζήτησαν τη δημιουργία ενός μετεκλογικού συνασπισμού για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Είπε ότι υπάρχει πρόθεση και από τα δύο κόμματα να σχηματίσουν συνασπισμό και περιμένουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία.

«Έχουμε συζητήσει μόνο επί της αρχής. Και τα δύο κόμματα είναι πρόθυμα να συγκυβερνήσουν», δήλωσε η Osmani, επιβεβαιώνοντας ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα έχει μειωμένο αριθμό υπουργείων.

«Εναπόκειται στα κόμματα να συζητήσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Περιμένουμε την καταμέτρηση όλων των ψήφων πριν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Osmani./ibna