Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρέος του ΝΑΤΟ να μαζέψει την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρέος του ΝΑΤΟ να μαζέψει την Τουρκία

Οι εξελίξεις στην Βορειοανατολική Συρία με τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα θέματα που αφορούν την Συμμαχία συζητήθηκαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σημείωσε την συμβολή της Ελλάδας στην Συμμαχία, ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για την βοήθεια του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού(;) αλλά δεν κέρδισε ούτε την συμφωνία του γενικού γραμματέα ότι είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Φυσικά από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ ήταν πολύ προσεκτικός στις αναφορές του με την Τουρκία, προφανώς προκειμένου να μην τραυματίσει την σχέση του ΝΑΤΟ, μαζί της, αφού η Ελλάδα είναι δεδομένη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Στο πλαίσιο και της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας -αλλά και του ΝΑΤΟ- είναι τώρα να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός. Για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων. Αλλά και για να μην ακυρωθούν οι επίπονες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της συριακής κρίσης. Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν, άλλωστε, μία πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού.

Πρόκειται για μία από τις νέες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Συζητήσαμε, ακόμα, την κατάσταση στη γειτονιά μας -στα Βαλκάνια και, κυρίως, στην Ανατολική Μεσόγειο- όπου αναγνωρίστηκε και πάλι ο στρατηγικός ρόλος και η σημαντική προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Ενημέρωσα, μάλιστα, τον Γενικό Γραμματέα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Που δημιουργούν ένταση αλλά και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, επανέλαβα την  προσήλωσή της στην αρχή της αλληλεγγύης, που παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Stoltenberg και την κατάσταση στο Αιγαίο. Επισημαίνοντας -για άλλη μια φορά- πως κάθε συμπεριφορά εκτός Διεθνούς Δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών, όπως προβλέπει η ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Είναι εξάλλου -και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ- ένα από τα λίγα μέλη του που εισφέρουν σε αυτό περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους, για ετήσιες αμυντικές δαπάνες. Είναι, με άλλα λόγια, ένας σύμμαχος συνεπής και σταθερός, αλλά και κράτος κυρίαρχο με αναμφισβήτητα εθνικά δικαιώματα.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Μένω με την εντύπωση ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί απόλυτα και αντιλαμβάνεται αυτές τις Ελληνικές εθνικές ευαισθησίες. Διαθέτει, όμως, και μια βαθιά γνώση των εξελίξεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαπίστωσα στη συζήτησή μας σχετικά και με την επίσκεψή μας στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ευχαρίστησα ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας. Ζήτησα την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος. Του μίλησα, επίσης, για το ειδικό σχέδιο που ήδη προωθεί η Κυβέρνησή μας για το θέμα αυτό”.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα κατά της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτή τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας εντός του Συριακού εδάφους. Συνταχθήκαμε απόλυτα με την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι μία πολιτική λύση, και οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, σε μία χώρα η οποία είναι βαθύτατα τραυματισμένη από έναν οκταετή εμφύλιο πόλεμο -ο οποίος έχει οδηγήσει στις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες- οποιαδήποτε τέτοια κίνηση υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει μία νέα ανθρωπιστική κρίση και να καταστήσει την πολιτική επίλυση της Συριακής κρίσης ακόμα πιο δύσκολη”.

Σημείωσε ακόμη ότι “ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση -γνωρίζοντας την κατάσταση η οποία επικρατεί στο πεδίο- δεν θα επιτρέψει, ενδεχομένως, σε δυνάμεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ηττημένες και διάσπαρτες να βρουν ευκαιρία να ανασυνταχθούν. Ο πόλεμος και το μέτωπο της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, πρέπει να είναι αρραγές και ισχυρό. Φοβάμαι ότι αυτή η κίνηση δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα αυτά συζητούνται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Η Ελλάδα θέτει μονίμως τα ζητήματα αυτά (την συμπεριφορά της Τουρκίας) και εντός του ΝΑΤΟ. Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κύπρο με τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων. Είτε μιλάμε για χωρικά ύδατα είτε μιλάμε για τον εναέριο χώρο είτε μιλάμε για υπερπτήσεις είναι ζητήματα τα οποία θέτουμε πάντα υπόψιν και της Συμμαχίας.

Σε ερώτηση για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί πιο αποτελεσματικά και σε όλο το μήκος του Αιγαίου να παίξει ρόλο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Ζήτησα και συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα το εύρος της δυνατότητας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι ήταν μια αποστολή χρήσιμη και θα αδικούσαμε τη σημασία της αν λέγαμε ότι δεν έπαιξε ουσιαστικά κανένα ρόλο. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη, γι’ αυτό και ζητησα και ζητώ από τον Γενικό Γραμματέα, από τη Συμμαχία και από τα κράτη-μέλη βέβαια, να ενισχύσουν την παρουσία τους στα πλαίσια της SNMG2, της αποστολής του ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο με περισσότερα πλοία. Όπως, ίσως, γνωρίζετε δεν υπάρχει κάποιος αριθμητικός περιορισμός στο πόσα πλοία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή. Είναι ζήτημα το οποίο αφορά και τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας και ένα ζήτημα το οποίο θέτω και θα θέσω και εγώ στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η οποία θα γίνει στο Λονδίνο.

Θεωρώ σημαντική την παρουσία πλέον του ΝΑΤΟ”./ibna