Ελλάδα – Βουλγαρία: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Ελλάδα – Βουλγαρία: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Υπεγράφη σήμερα στη Σόφια η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenouzhka Petkova.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν αρκετές συμβάσεις για τον αγωγό IGB και κυρίως για δάνειο 110 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ).

Οι υπογραφές των δύο υπουργών περιλαμβάνουν τις συμβάσεις με τους προμηθευτές, αλλά και μια διακυβερνητική συμφωνία που εγγυάται αμετάβλητη φορολογία για τον αγωγό για περίοδο 25 ετών.

Το έργο έχει καθυστερήσει επανειλημμένα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον αρχικό στόχο για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, παρά τη χρηματοδότηση της ΕΕ, με μια συμφωνία επενδυτικής απόφασης που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Νωρίτερα φέτος, η ICBG επέλεξε την ελληνική εταιρεία J & P Avax να κατασκευάσει τον αγωγό μήκους 183 χλμ. για 144,85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια άλλη ελληνική εταιρεία, η Corinth Pipeworks Industry S.A., επιλέχθηκε να προμηθεύσει τους σωλήνες για τον αγωγό με κόστος 58,23 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, είναι 220 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησαν μια τελετή που σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής τον περασμένο Μάιο, αλλά ρεπορτάζ στα βουλγαρικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η υπογραφή του δανείου της ΕΤΕπ καθυστέρησε από ανασχηματισμούς της διοίκησης στη Bulgarian Energy Holding, η οποία έχει το μερίδιο της Βουλγαρίας στο ICBG.

Με τη χρηματοδότηση ασφαλή, η Petkova δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση της κατασκευής ώστε να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών και ο αγωγός να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, εγκαίρως για την έναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου από τον Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν 2, από όπου Βουλγαρία θα αγοράζει ένα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το επόμενο έτος./ibna