Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής, έπεσε η κυβέρνηση Dancila

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής, έπεσε η κυβέρνηση Dancila

Με 238 ψήφους υπέρ, πέντε περισσότερες από ότι απαιτείτο, πέρασε από το Κοινοβούλιο, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Dancila, η οποία ωστόσο παραμένει στη θέση της ως μεταβατική, έως ότου ο Πρόεδρος Klaus Iohannis προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα και αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε κάποιον εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Εάν η νέα κυβέρνηση λάβει 233 ψήφους στο Κοινοβούλιο, θα ορκιστεί και θα μπορέσει να ασκήσει την εξουσία έως τις βουλευτικές εκλογές. Εάν όμως το Κοινοβούλιο απορρίψει με την ψήφο του, διαδοχικά, δύο υπουργικά συμβούλια, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Δηλώσεις Ludovic Orban, Προέδρου PNL (αξιωματική αντιπολίτευση):

“Ο εφιάλτης που ζει η Ρουμανία εδώ και τρία χρόνια τελείωσε. Το Κοινοβούλιο απέπεμψε την κυβέρνηση του PSD, που κορόιδεψε τη Ρουμανία όσο κανείς άλλος, τα τελευταία 30 χρόνια. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Iohannis για την αποφασιστική εμπλοκή του στην επιτυχία αυτής της διαδικασίας”, δήλωσε ο Ludovic Orban.

Την Παρασκευή στις 9.00 πμ θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του  PNL προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, να επιλέξει την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας και το πρόγραμμα που θα του παρουσιάσει.

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο κ.  Orban απάντησε: “Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, η πρόταση απευθύνεται στον πρόεδρο του  PNL, δηλαδή στο πρόσωπό μου, Ludovic Orban”. Και πρόσθεσε ότι οι Φιλελεύθεροι θα προσπαθήσουν να πείσουν οιονδήποτε εν δυνάμει εταίρο να συμφωνήσει σε ένα ολιγομελές και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, με όσο το δυνατόν λιγότερους υπουργούς και 15 το πολύ 16 υπουργεία”.

Δηλώσεις Viorica Dăncilă

Η Viorica Dăncilă δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ότι υπήρξαν « συνάδελφοι από το  PSD που πρόδωσαν, όμως δεν υπάρχει πρόβλημα, φεύγουμε έχοντας εκπληρώσει το καθήκον μας ». Απηύθυνε δε έκκληση στον Πρόεδρο  Klaus Iohannis να αναθέσει όσο το δυνατόν συντομότερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πρωθυπουργό, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «ει δυνατόν και σήμερα».

Η Dăncilă επέμεινε ότι θα περάσει στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και ότι δεν συντρέχει λόγος να παραιτηθεί από τη ηγεσία του PSD. «Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα, φοβάμαι μόνον μη χάσουμε την εμπιστοσύνη των Ρουμάνων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν μέμφεται το εαυτό της για κάτι και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση  Viorica Dăncilă θα μείνει στην ιστορία «ως μια πολύ καλή κυβέρνηση. Θα ήθελα αυτήν την ερώτηση να την ξανακάνετε έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από εκείνους που σήμερα χαίρονται»./ibna