“Ψαλίδι” 600 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις της Ελλάδας

“Ψαλίδι” 600 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις της Ελλάδας

Μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ θα υποστούν οι φετινές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα θα μείνει “παγωμένο” για του χρόνου. Ειδικότερα, για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ παραμένει ίδιος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση  τόσο στο σκέλος των δαπανών (6,750 δισ.) τόσο και στο σκέλος των εσόδων (4,1 δισ.).

Πλεόνασμα

Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά, υπάρχει «εκτίμηση» για μείωση! Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται πως οι δαπάνες του ΠΔΕ θα κλείσουν με σημαντική μείωση κατά 600 εκατ., δηλαδή θα φτάσουν τα 6,150 δισ. έναντι 6,750 που προβλέπει ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2019. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΠΔΕ (δηλαδή οι εισροές των ευρωπαϊκών πόρων κυρίως) εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3,724 δισ. έναντι 4,042 δισ. που προέβλεπε ο ψηφισμένος προϋπολογισμός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΠΔΕ για το 2019 θα είναι κατά 300 εκατ. ευνοϊκότερο στο πλεόνασμα έναντι του στόχου! Η κυβέρνηση μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ για το 2019 καταλήγοντας να δαπανά λιγότερους πόρους για δημόσιες επενδύσεις από ό,τι δαπανήθηκαν το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θετική εκκίνηση αλλά…

Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ΠΔΕ πρώτου εξαμήνου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και κατά 500 εκατ. αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018! Υποκρισία Συνεπώς, πρόκειται για άλλη μια ηχηρή διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση σε σχέση με επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις θα φανούν τόσο στις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και στη χρηματοδότηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως των δήμων και των Περιφερειών. Πρόκειται επίσης για μέγιστη υποκρισία καθώς όσο η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε ψευδώς τον ΣΥΡΙΖΑ για περικοπή ΠΔΕ, καθώς και μειωμένη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ./ibna