Μέχρι τέλος Οκτώβρη το σχέδιο “Ηρακλής” για τις τράπεζες

Μέχρι τέλος Οκτώβρη το σχέδιο “Ηρακλής” για τις τράπεζες

Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για άμεση νομοθέτηση, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, μετά την έγκριση που έδωσε η DG Comp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχήμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι εθελοντικό, θα έχει διάρκεια 18 μηνών με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, όπως στην περίπτωση του ιταλικού μοντέλου και αποτελεί όπως είπε μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, καθώς ακολουθούν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι έως τα μέσα του 2021 να έχει μειωθεί ο όγκος των NPEs κατά 30 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν οι τράπεζες να πάρουν ανάσες και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, ενώ θα υπάρχει εγγύηση του Δημοσίου η οποία φτάνει τα 9 δισ. ευρώ.

Ενόχληση

Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από διάφορες διαρροές των προηγούμενων ημερών, λέγοντας μάλιστα ότι «όσοι διέρρευσαν ότι οι προμήθειες θα είναι εμπροσθοβαρείς μάλλον θέλουν να παίξουν με το χρηματιστήριο». Οι προμήθειες, όπως είπε θα δίνονται ανά έτος, θα είναι χαμηλότερες από το ιταλικό μοντέλο, παρότι η γειτονική χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα, εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάτω από 180 μονάδες βάσης (1,8%). Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό αμέσως μετά την «εμπέδωση» του Ηρακλή όλοι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είπαμε στις τράπεζες ότι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με τα λεφτά των φορολογουμένων πρέπει το τραπεζικό σύστημα να γίνει αξιόπιστο και κερδοφόρο».

Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να κάνουν ταχύτατα τις τιτλοποιήσεις και να πάρουν τις εγγυήσεις, γιατί διαφορετικά δεν θα μειωθούν τα risk weight assets, ενώ διευκρίνισε ότι το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει αξιολόγηση (BB-) από δυο οίκους./ibna