Βουλγαρικό Κοινοβούλιο: «Ναι» στην υπό όρους στήριξη των ενταξιακών συνομιλιών Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

Βουλγαρικό Κοινοβούλιο: «Ναι» στην υπό όρους στήριξη των ενταξιακών συνομιλιών Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

Η εθνική συνέλευση της Βουλγαρίας ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου για να εγκρίνει μια δήλωση πλαίσιο που υπέβαλε η κυβέρνηση για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η δήλωση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αλλά προστέθηκε κατόπιν πρότασης του βουλευτή Emil Hristov.

Υποστηρίχθηκε από τέσσερις από τις πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες, το GERB του Πρωθυπουργού Boiko Borissov, το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, τον εταίρο της κυβέρνησης Ηνωμένοι Πατριώτες και τη μικρότερη ομάδα της Εθνικής Συνέλευσης, τη Volya.

Εγκρίθηκε με 129 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή.

Μιλώντας μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη ημέρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ekaterina Zaharieva, είπε ότι η δήλωση διατυπώνει υποστήριξη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, διότι η εξαίρεση τους θα ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια στην περιοχή.

Στην περίπτωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η διακήρυξη καθορίζει ορισμένους όρους, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Μακεδονία δεν διεξάγει πολιτική υποστήριξης ισχυρισμών μιας «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.

Παράλληλα, καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει μια διαδικασία για τα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία, τα οποία καταπιέστηκαν επειδή θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως Βούλγαρους.

Η Βουλγαρία θέλει η Βόρεια Μακεδονία να διαγράψει κείμενα από πινακίδες, πλάκες και κτίρια που ενθαρρύνουν το μίσος εναντίον της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «φασιστές Βούλγαροι κατακτητές».

Πριν η Βουλγαρία συμφωνήσει στην έναρξη του πρώτου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης, θα επανεξεταστεί η εκπλήρωση αυτών και άλλων όρων. Άλλοι όροι περιλαμβάνουν ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να δηλώσει σαφώς ότι η σύντομη έκδοση του ονόματός της δεν έχει καμία σχέση με τη γεωγραφική περιοχή της βόρειας Μακεδονίας, μέρος της οποίας βρίσκεται στη βουλγαρική επικράτεια.

Όσον αφορά την Αλβανία, η διακήρυξη-πλαίσιο απαιτεί από τη χώρα αυτή να διασφαλίσει «τα μέγιστα» δικαιώματα της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας της βουλγαρικής ως μητρικής γλώσσας, χωρίς διοικητικά εμπόδια, σε μέρη όπου η βουλγαρική μειονότητα ζει παραδοσιακά, αλλά και σε άλλα μέρη./ibna