Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα για την Τουρκική επέμβαση στην Βόρεια Συρία

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα για την Τουρκική επέμβαση στην Βόρεια Συρία

Λάθος χαρακτήρισε την επέμβαση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Athens Democracy Forum, κάθε μονομερής επέμβαση σε μία ασταθή περιοχή χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ, “που την ίδια στιγμή θα δώσει άνοδο στην τρομοκρατία, είναι λάθος στρατηγική”. Έκανε δε λόγο για άλλη μία πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία του.

“Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την στάση των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον ενδιαφέρει η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αθήνα.

Ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.

Τσίπρας: Αδύναμη η δεθνής κοινότητα, άφωνη η ελληνική κυβέρνηση

Παράνομη χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία  ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του στα Social Media, τονίζοτας πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή και θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδυναμία της Διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο ενώ χαρακτηρίζει ασυνάρτητη και τραγική την στάση του Προέδρου Τράμπ. Παράλληλα εγκαλέι την ελληνική κυβέρνηση για “εκκωφαντική αφωνία”.

Κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον κίνδυνο επανενεργοποίησης του ISIS υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει έκκληση για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και την επείγουσα ενεργοποίηση  της διεθνούς και ευρωπαϊκής διπλωματίας, “για την αποτροπή ακόμα χειρότερων εξελίξεων”.

Σε παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης προχώρησαν χθες  οι βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς, μέσω του επικεφαλής της ομάδας, Ολλανδού βουλευτή Τίνι Κοξ, προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να αποτραπεί στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία.

“Κάθε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σε έδαφος άλλου κράτους συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, τόνισαν απευθυνόμενοι στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κοτζιάς: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Σκληρή κριτική ασκεί στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγορώντας την πως άνοιξε “τον ασκό του Αιόλου”. Με δήλωση του στην εφημερίδα Documento τόνισε πως η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο στην Συρία σε συμμαχία με “ακραίους Ισλαμιστές. “Κατέχει εδάφη στο Ιράκ. Κατέχει, παρανόμως, εδάφη της Δημοκρατίας της Κύπρου”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως  η ΕΕ βρίσκεται “ανέτοιμη και χωρίς στρατηγική πυξίδα”.  Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι έχουν “χάσει κάθε συνοχή και σοβαρότητα στην εξωτερική τους πολιτική”./ibna