Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια!

Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείστηκε χρήματα από τις αγορές και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο! Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

H εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου, διαδικασία που έκλεισε με την απόδοση να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 7,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,45% και του 5ετούς στο 0,71%.

Παράγοντες της αγοράς, αν και χαρακτηρίζουν θετική αυτήν την εξέλιξη, προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να υποκρύπτει και κινδύνους. Ήδη σε χώρες της ευρωζώνης -και όχι μόνο- έχουν διαπιστωθεί οι πρώτες συνέπειες. Αυτές μεταφράζονται σε διαφυγόντα κέρδη και σε ζημίες ζημίες σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες, ήτοι στον ευαίσθητο όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα χρηματοποιστωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια./ibna