Ολλανδικό Κοινοβούλιο: Ενταξιακός «διαχωρισμός» Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας, «όχι» βέτο

Ολλανδικό Κοινοβούλιο: Ενταξιακός «διαχωρισμός» Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας, «όχι» βέτο

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ολλανδικού Κοινοβουλίου συμφώνησε την Τρίτη ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συζητηθεί ξεχωριστά κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λάβει τελική απόφαση στις 18 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Stef Blok επανέλαβε τη στάση της κυβέρνησης ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία σε αυτό το σημείο θα αποδειχθεί πολύ πρόωρη. Ωστόσο, αν όλα τα άλλα κράτη μέλη ψηφίσουν για να ανοίξουν ενταξιακές συνομιλίες, η Ολλανδία δεν θα ασκήσει βέτο στην απόφαση. Οι Ολλανδοί βουλευτές πρέπει τώρα να αναπτύξουν κοινή θέση για το ζήτημα.

Το ολλανδικό Υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε τη στάση της κυβέρνησης ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, η Ολλανδία συγχαίρει τις υποψήφιες χώρες για την πρόοδο που έχουν σημειώσει, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να κριθούν χωριστά, με βάση τις δικές τους αξίες.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα στην περιοχή. Εκτίμησε επίσης το γεγονός ότι οι υποθέσεις της Ειδικής Εισαγγελίας θα επαναληφθούν μετά τη μεταφορά στην τακτική δημόσια εισαγγελία. Ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η θέσπιση ενός νόμου που θα εγγυάται την ανεξάρτητη δίωξη πιθανής διαφθοράς υψηλού επιπέδου στο μέλλον.