Σόφια προς Σκόπια: Δεν υπάρχουν «Βούλγαροι φασίστες κατακτητές»

Σόφια προς Σκόπια: Δεν υπάρχουν «Βούλγαροι φασίστες κατακτητές»

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, ανακοίνωσε ορισμένες από τις προϋποθέσεις που η Σόφια θέτει στα Σκόπια για να στηρίξει τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην προσπάθειά της να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σημεία που αναφέρονται αγγίζουν διάφορα μέρη της ιστορίας που είναι και παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητα εδώ και δεκαετίες.

Τα αιτήματα της Σόφιας περιλαμβάνουν τον τερματισμό οποιασδήποτε αξίωσης από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία.

Ένα άλλο αίτημα είναι η απομάκρυνση των αντιβουλγαρικών στοιχείων, όπως οι αναφορές σε «φασιστές κατακτητές της Βουλγαρίας».

Ως τμήμα της τότε Γιουγκοσλαβίας, η σημερινή Βόρεια Μακεδονία βρισκόταν υπό βουλγαρική διοίκηση τη στιγμή που η χώρα ήταν υπό την κατοχή των δυνάμεων του Άξονα. Κάτω από τη διοίκηση αυτή, περισσότεροι από 11.000 Εβραίοι απελάθηκαν από τις αποκαλούμενες «νέες χώρες» και δολοφονήθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο του θανάτου στην Τρεμπλίνκα.

Η Βουλγαρία καλεί επίσης να σταματήσει ο λόγος μίσους και οι αντιβουλγαρικές εκστρατείες από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος και από μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επιδιώκει συναίνεση για την ιστορική μορφή του Gotse Delchev και την εξέγερση του Ιλίντεν.

Παράλληλα, η Βουλγαρία επιθυμεί σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με το πότε θα υπάρξει συμφωνία για τα εγχειρίδια της ιστορίας από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θα υποστηρίξουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά με σαφή ένταξη αυτών των προϋποθέσεων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Είναι και αυτά κριτήρια προσχώρησης», δήλωσε η Zaharieva.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν γίνει πιο εγκάρδιες μετά την επικύρωση από τις νομοθεσίες των δύο χωρών μιας συνθήκης καλής γειτονίας. Τον τελευταίο καιρό όμως οι εντάσεις επανεμφανίστηκαν σε θέματα της κοινής ιστορίας και οι Βούλγαροι πολιτικοί υπογράμμισαν ότι η υποστήριξη της χώρας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι άνευ όρων./Ibna