Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το 2020 ξεκινά η κατασκευή του Turkish Stream  

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το 2020 ξεκινά η κατασκευή του Turkish Stream  

Την δική της προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream αναμένεται να αποκτήσει μέσα στο 2020 η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ειδικότερα, πρόκειται για εκείνο το τμήμα του αγωγού το οποίο θα συνδέσει το Βελιγράδι με την Σερβική Δημοκρατία, μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, έχουν γίνει, για το «έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα», όπως έχει αποκαλέσει ο υπουργός Ενέργειας Σερβικής Δημοκρατίας, Petar Djokic, το έργο.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος του αγωγού Turkish Stream στην Σερβία, θα ξεκινήσει η κατασκευή του υπόλοιπου τμήματος μέχρι την Σερβική Δημοκρατία, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Η κατασκευή του διασυνδετήριου τμήματος από την Σερβία μέχρι την Σερβική Δημοκρατία θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτής της επέκτασης προτού ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα ακολουθήσει παράλληλη διαδρομή, αφού πρόκειται για ένα ενιαίο έργο», εξήγησε ο Petar Djokic.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, αναμένεται να έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του Βελιγραδίου για να εισάγει ποσότητες φυσικού αερίου από την Βουλγαρία, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» εξέφρασε ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας, Aleksandar Antic.

Η Σερβία, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, σκοπεύει να συνδεθεί με την Βουλγαρία, αλλά και με την Ρουμανία, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου./ibna