Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής για τον Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής για τον Παπαγγελόπουλο

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι αναμείχθηκε στην έρευνα για το σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την ελβετική φαρμακευτική Novartis.

Ο Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο την Τρίτη βράδυ, κατά τη διάρκεια συζήτησης μιας πρότασης με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, για την ίδρυση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η πρόταση εγκρίθηκε με μυστική ψηφοφορία από 173 βουλευτές, με 84 ψήφους κατά. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και από το Κίνημα για την Αλλαγή (KINAL), ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά. Συνολικά 261 βουλευτές συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του DiEM25 εγκατέλειψαν τη συνεδρίαση νωρίτερα.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια “πολιτική συνωμοσία” που αποσκοπεί στην καταστροφή του, προκειμένου να κουκουλωθεί η ευθύνη και η συμμετοχή άλλων στην υπόθεση Novartis.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα θέλει να αμαυρώσει τη φήμη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο η ΝΔ “δεν τολμάει να τα βάλει”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παπαγγελόπουλος. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι θα καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά του στις δικαστικές αρχές. Θα ζητήσει επίσης προστασία για τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε επίσης στο Σώμα την Τρίτη, υπερασπιζόμενος τον Παπαγγελόπουλο και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για δειλία για το ότι δεν είχε το θάρρος να διατάξει τη διερεύνηση πιθανής δικής του συμμετοχής στην υπόθεση.

Ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «συνειδητή προσπάθεια να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή» και για «μια δειλή προσπάθεια για εκδίκηση» στον Παπαγγελόπουλο που είχε το «θάρρος να φέρει στο φως το σκάνδαλο της Novartis».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να μιλήσει στο κοινοβούλιο, καθώς βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο. Αντιπροσωπεύοντας τη Νέα Δημοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι η απόφαση να συγκροτηθεί μια εξεταστική επιτροπή ήταν απόφαση του Κοινοβουλίου, όχι της κυβέρνησης. “Είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία”, είπε./ibna