Οι απειλές Trump πάγωσαν την Τουρκία!!!

Οι απειλές Trump πάγωσαν την Τουρκία!!!

Η αισιοδοξία που επικρατούσε στην Τουρκία για το ᾽᾽πράσινο φως᾽᾽που άναψε ο Trump  για την εισβολή στη Συρία, εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες και προκλήθηκε  σοκ  στις τουρκικές χρηματαγορές από τις απειλές που εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter.

Η τουρκική λίρα μέσα σε μια ώρα υποτιμήθηκε κατά 2.1% έναντι του δολαρίου και κατά 2.2% έναντι του Ευρώ μόλις κυκλοφόρησε η είδηση των απειλών Trump εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν τις εξελίξεις καθώς τονίζουν πως ᾽᾽μόνο ο Trump και ο Erdogan ξέρουν τι έχουν μιλήσει και τι έχουν συμφωνήσει, αν έχουν συμφωνήσει᾽᾽.

Το πρωί της Δευτέρας όλα ήταν θετικά!!!

Ενώ το πρωί επικρατούσε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην Άγκυρα. Ο Erdogan  πριν το ταξίδι του στην Σερβία ανακοίνωνε πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Trump..

᾽᾽Mετά την τηλεφωνική μας συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία  αποχώρησης των δυνάμεων τους, όπως μας είχαν υποσχεθεί᾽᾽ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άμεσης εισβολής στη Συρία  ᾽᾽Όπως ξέρετε εμείς έχουμε δώσει έναν λόγο ᾽᾽ξαφνικά μπορεί να έρθουμε μια νύχτα᾽᾽. Είμαστε αποφασισμένοι καθώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τις απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων εναντίον στη χώρα μας. ᾽᾽ανέφερε

Στο ίδιο κλίμα ήταν και το μήνυμα του Mevlut  Cavusoglu ο οποίος με μήνυμα του στο Twitter ανέφερε πως «από την αρχή της κρίσης υποστηρίξαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την επιβίωση και την ασφάλεια της Τουρκίας καθαρίζοντας την περιοχή από τους τρομοκράτες. Θα συμβάλουμε στην ηρεμία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία᾽᾽

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως έστειλε στη Βουλή το έγγραφο με το οποίο ζητάει την ανανέωση της προηγούμενης έγκρισης που είχε δοθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα των συνόρων, ώστε ο τουρκικός στρατός να έχει και τη θεσμική κάλυψη για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Το έγγραφο θα τεθεί προς συζήτηση σήμερα στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής και η παράταση θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Στόχος Τουρκίας: Απομάκρυνση προσφύγων και τείχος μεταξύ των Κούρδων

Δυο είναι οι βασικοί λόγοι που η Άγκυρα θέλει να εισβάλλει στη βόρεια Συρία.

Ο πρώτος λόγος είναι το προσφυγικό. Στο κυβερνών κόμμα σε δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν πως οι ψηφοφόροι του ΑΚP που στην πλειοψηφία τους είναι άτομα από χαμηλά οικονομικά στρώματα αντιδρούν πια στην παρουσία των προσφύγων. Έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας Τούρκων καθώς οι πρόσφυγες από την Συρία δέχονται να εργαστούν με χαμηλότερα μεροκάματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Η απομάκρυνση 2-3 εκατομμυρίων προσφύγων από την Τουρκία με την εγκατάσταση τους στη βόρεια Συρία θεωρείται πως θα δώσει μια μεγάλη πολιτική ανάσα στον Erdogan και στο επιτελείο του.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η Τουρκία εδώ και χρόνια είναι ενοχλημένη από τον έλεγχο της βόρειας Συρίας από την πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG/PYD. Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τους Κούρδους για να καταπολεμήσουν τον ISIS και αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες στην Άγκυρα . Με την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα “τείχος᾽᾽ανάμεσα στους Κούρδους της Τουρκίας και αυτούς της Συρίας που τους θεωρεί παρακλάδια του PKK και τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Το ερώτημα που πλανάται σε όλα τα πολιτικά πηγάδια της Τουρκίας είναι αν οι ΗΠΑ αποχωρούν και δίνουν χώρο στην Τουρκία στη Συρία ποιο θα είναι το αντάλλαγμα. Κάποιοι μιλούν για πιθανότητα αγοράς Patriot από την πλευρά της Τουρκίας και αποθήκευση των ρωσικών  S-400 αλλά και συνέχιση της αγοράς των F-35.

Βέβαια δυο παράγοντες είναι άγνωστοι σε αυτά τα σενάρια. Η θέση της Μόσχας στις εξελίξεις αυτές καθώς υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αλλά και το τι περιλαμβάνει η συνομιλία Trump με τον Erdogan./ibna