Η FRONTEX θα περιπολεί τα σύνορα του Μαυροβουνίου

Η FRONTEX θα περιπολεί τα σύνορα του Μαυροβουνίου

Το Μαυροβούνιο και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης (FRONTEX) υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με την οποία οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί, μαζί με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων του Μαυροβουνίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέχει εξειδικευμένη κατάρτιση στη συνοριακή παρακολούθηση της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο από τον υπουργό Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Mevludin Nuhodžić και την υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, Maria Ohisalo, καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κατά την αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης.

Ο κ. Nuhodžić δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει την ενίσχυση της επιτυχημένης και υψηλής ποιότητας συνεργασίας μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων.

«Με τη συμφωνία αυτή, ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος. Με τον τρόπο αυτό, η εντατικότερη συνεργασία μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Frontex θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στις πιθανές προκλήσεις της μετανάστευσης. Μόνο με την ενίσχυση της συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε τον κοινό στόχο που επιδιώκουμε, δηλαδή ασφαλή σύνορα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στην ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών και ταυτόχρονα να προστατεύονται από τις δραστηριότητες των εγκληματιών. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην αποστολή μας – να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, όπως η παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία. Μόνο ένα ισχυρό και καλά προστατευμένο κρατικό σύνορο μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του Μαυροβουνίου και των πολιτών σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Nuhodžić στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι «ένα σημαντικό επίτευγμα τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για την ΕΕ».

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη λειτουργία του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο είναι η δεύτερη χώρα στην περιοχή που υπογράφει μια τέτοια συμφωνία, μετά από μια επιχείρηση που ξεκίνησε στην Αλβανία νωρίτερα αυτό το έτος και η οποία έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ευχαριστώντας το Μαυροβούνιο για την ετοιμότητα και τις προσπάθειές του για την επίτευξη της συμφωνίας.

Τέλος, η Φινλανδή ΥΠΕΣ, κ. Ohisalo εκτίμησε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας «είναι άλλη μια απόδειξη εμβάθυνσης και επέκτασης της συνεργασίας της ΕΕ με το Μαυροβούνιο και θα ωφελήσει και τα δύο μέρη, ιδίως στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου μεταναστών και της τρομοκρατίας».

«Γενικότερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η Συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία με ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως μία από τις προτεραιότητές της. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με καλό πνεύμα συνεργασίας και με εποικοδομητικό τρόπο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας», κατέληξε η κ. Ohisalo./ibna