Σερβία, Β-Ε και Τουρκία δεσμεύονται για ειρήνη

Σερβία, Β-Ε και Τουρκία δεσμεύονται για ειρήνη

Η Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Τουρκία δεσμεύονται για ειρήνη και σταθερότητα – αυτό είναι το κύριο μήνυμα της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και της Τουρκίας Aleksandar Vučić και Recep Tayyip Erdogan και των μελών της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik (Σέρβος), Šefik Džaferović (Βόσνιος) και Željko Komšić (Κροάτη) την Τρίτη στο Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Komšić δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση ότι η Β-Ε και η Σερβία θα επιλύσουν τα ανοικτά ζητήματα σε διμερείς συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι εκτός από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σεράγεβο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μελλοντικά έργα όπως μια νέα ιδέα για τη σιδηροδρομική υποδομή μεταξύ των χωρών.

“Αυτά είναι πολύ χρήσιμα έργα, και αν και είναι ακριβά, η Β-Ε ενδιαφέρεται πολύ για αυτά”, δήλωσε ο Komšić.

Ο Džaferović δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα σε ολόκληρη την περιοχή και ότι έχει καλές διμερείς σχέσεις τόσο με τη Β-Ε όσο και με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι η Β-Ε και η Σερβία θα επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα σε διμερές επίπεδο.

«Γι ‘αυτό χρειάζεται ο διάλογος. Απαιτείται εντατικότερη συνεργασία μεταξύ των θεσμών της Β-Ε και της Σερβίας, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων», δήλωσε ο Džaferović μετά την τριμερή συνάντηση.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σεράγεβο θα έχει μεγάλη επιρροή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Β-Ε είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει τις απαραίτητες συμφωνίες με τη Σερβία και την Τουρκία όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό το έργο στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ο Dodik από τη μεριά του επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως το έργο του αγωγού Turk Stream.

«Επισημάναμε την ετοιμότητα για άλλες επενδύσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός και η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών. Υπάρχει επίσης η ανάγκη διατήρησης καλής πολιτικής συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης», τόνισε ο Dodik.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Β-Ε έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα και ότι δεν είναι σε θέση να λύσει αποτελεσματικά τα ζητήματα, όπως το κάνει η Σερβία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως είπε, η Β-Ε καθυστερεί στις προετοιμασίες για την κατασκευή της εθνικής οδού.

«Το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να υλοποιήσει τη συνεργασία και τις συμβάσεις μεταξύ Σερβίας και Β-Ε και Τουρκίας και Β-Ε. Αυτό θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία στο τριμερές πλαίσιο», επεσήμανε ο Dodik.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε ότι η Β-Ε πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα με τον ορισμό νέων αρχών του κράτος, ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές, καθώς χωρίς μια κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να συνεχιστούν οι εργασίες για το έργο του αυτοκινητόδρομου.

«Όταν πρόκειται για την κυκλοφορία και τις εθνικές οδούς κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αυτά τα βήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουν τη Σερβία και τη Β-Ε ακόμη πιο κοντά και θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο σημαντικά γεγονότα στο μέλλον», δήλωσε ο Erdogan, υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος είναι συνώνυμο του πολιτισμού και της ζωής.

Εξέφρασε την άποψη ότι εάν δημιουργηθεί ένας δρόμος μεταξύ των δύο εθνών, θα επηρεάσει τον πληθυσμό, θα αποτρέψει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και θα κάνουν την περιοχή έναν τόπο ελκυστικό στους ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić τόνισε ότι όλοι στη Σερβία και τη Β-Ε συμφωνούν ότι πρέπει να καθιερωθούν επικοινωνιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια σπουδαία μέρα επειδή θα μπει ο θεμέλιος λίθος για τον αυτοκινητόδρομο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό έργο για τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών.

«Οι ηγέτες των χωρών θα συζητήσουν πού είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ζωή των απλών ανθρώπων. Για μας είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα έργα συνδέουν τους ανθρώπους. Όταν συνδέεις ανθρώπους τότε είναι δυνατόν να επικεντρωθούν σε καλύτερα πρότυπα και όχι στις διαμάχες τους», δήλωσε ο Vučić.

Αργότερα το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον τόπο όπου θα ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και θα βάλουν συμβολικά την πρώτη πέτρα θεμέλιο, σηματοδοτώντας την αρχή της κατασκευής του./ibna