Ο Borrell ζητεί την αναστολή του δασμών και ανακοινώνει επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Borrell ζητεί την αναστολή του δασμών και ανακοινώνει επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Iσπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell, ο οποίος διορίστηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. τον Ιούλιο για να γίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας από την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μία από τις πρώτες του επισκέψεις ως κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. θα είναι στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Borrell αναμένεται να αντικαταστήσει την Mogherini που διευκόλυνε τον υψηλού επιπέδου διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Είπε ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, προσθέτοντας ότι το σημερινό status-quo είναι μη βιώσιμο.

Μεταξύ άλλων, ο Borrell δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αναστείλει τον τελωνειακό φόρο επί των Σερβικών αγαθών και πως η Σερβία θα πρέπει να δεσμευθεί στο διάλογο πιο ειλικρινά.

Η Maja Kocijancic, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η 6η Οκτωβρίου ήταν μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο.

Σχολιάζοντας τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο, η Kocijancic δήλωσε ότι είναι θετικό να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να ψηφίζουν σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές το 2017.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει μπροστά της σημαντικά καθήκοντα, αναφέροντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και τη δέσμευση για την επανάληψη του διαλόγου με το Βελιγράδι. «Αυτό είναι προς όφελος των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής. Η ΕΕ θα συνεχίσει τις εργασίες και τη συνεργασία της με το Κοσσυφοπέδιο και θα προωθήσει τη συμφιλίωση, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε η ίδια.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε αποστολή παρακολούθησης για τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου στο Κοσσυφοπέδιο./ibna