Άνοιξε το book building για το ελληνικό 10ετές

Άνοιξε το book building για το ελληνικό 10ετές

«Άνοιξε» πριν λίγο το 10ετές ομόλογο του περασμένου Μαρτίου από το Ελληνικό Δημόσιο. Η καθοδήγηση διαμορφώνεται στο 1,55% και η ζήτηση των επενδυτών αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς η αγορά δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικό δημόσιο χρέος.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντληθούν 1,5 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει την έκδοση του Μαρτίου. Το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875% και από αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και περισσότεροι από 380 επενδυτές είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την έκδοση.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον των αγορών για ελληνικό χρέος. Η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην άντληση κεφαλαίων, λόγω άμεσης χρηματοδοτικής ανάγκης, αλλά στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του, ξεπερνώντας το μάλιστα κατά 500 εκατ. ευρώ (άντλησε συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, ενώ προέβλεπε να αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ). Επιπλέον, μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες του 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023./ibna