Υπεραισιόδοξος ο προϋπολογισμός του 2020 – Κατατέθηκε χθες το προσχέδιο στην Βουλή

Υπεραισιόδοξος ο προϋπολογισμός του 2020 – Κατατέθηκε χθες το προσχέδιο στην Βουλή

Ανάπτυξη 2,8%, μείωση της φορολογίας, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης είναι οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2020, το προσχέδιο του οποίου κατέθεσε χθες στην Βουλή η κυβέρνηση.

Προκειμένου να διατηρήσει την τεχνητή αισιοδοξία η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται την διεθνή ύφεση που εκφράζονται φόβοι ότι θα έχει συνέπεια και στον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ από την άλλη βασίζεται σε μία σειρά προβλέψεις υψηλού ρίσκου, ώστε (με τον συνδυασμό αυτών των δύο) να προβάλλει επικοινωνιακά ότι “το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Δίνοντας το επικοινωνιακό περίβλημα του προϋπολογισμού οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: “συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε τις μειώσεις φόρων και εγγυόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας… Σε συνέπεια με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέχεια των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο ίδιος στη ΔΕΘ, η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη της προηγούμενης κυβέρνησης. Και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σημαντικά αυξανόμενες ξένες και εγχώριες επενδύσεις”.

Κλειδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης θεωρεί η κυβέρνηση την μεγάλη άνοδο των επενδύσεων που προβλέπει ότι θα επιτευχθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση πραγματικών επενδύσεων, τόσο στις κατοικίες και τις λοιπές κατασκευές, όσο και στον εξοπλισμό, λόγω των φορολογικών κινήτρων (Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας ακινήτων καθώς και επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020).

Προβλέπει όμως με αρκετή επισφάλεια και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% έναντι 1,1% το 2019. Αυτό με την σειρά του βασίζεται σε εκτιμήσεις για αυξήσεις μισθών ύψους 3,5%, μείωση της ανεργίας κατά 1,8% -από  17,4% στο 15,6%-  ενώ δεν λαμβάνει υπόψη την φορολογική επιβάρυνση που θα επέλθει συνεπεία των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό -αφού η διάσταση με την ελληνική πλευρά παραμένει. Αισιόδοξος όμως θεωρείται και ο στόχος για αύξηση των επενδύσεων, κατά 13,4%.

Το οικονομικό επιτελείο από την άλλη επιχειρηματολογεί ότι συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και ότι αφήνοντας πίσω την περιοριστική πολιτική ο προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την ισχυρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό των αισιόδοξων προβλέψεων είναι και “η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.)”. Τέλος προβλέπει  εξορθολογισμό των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή περικοπές,  ενώ ήδη έχει αυξήσει τα έξοδα μέσω της δημιουργίας του επιτελικού κράτους και της αύξησης των μετακλητών υπάλληλων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται πάντως τα εξής:

  • Ενίσχυση της Οικογένειας και κίνητρα κατά της Υπογεννητικότητας
  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
  • Μείωση των φόρων & εισφορών για τα Φυσικά Πρόσωπα:
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
  • Μείωση των φόρων για τις Επιχειρήσεις
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Συνολικά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη μείωση της φορολογίας, με τα κίνητρα σε επιχειρήσεις και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και με την αύξηση των εσόδων “εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μειώσεις φόρων που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ”./ibna