Στην παραγωγή shale oil/shale gas στρέφεται η Τουρκία

Στην παραγωγή shale oil/shale gas στρέφεται η Τουρκία

Την παραγωγή αργού πετρελαίου με την μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης – πρόκειται για την διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συμπαγή πετρώματα, μέσω της διοχέτευσης υπό πίεση ενός μείγματος από νερό και άμμο με σκοπό να προκληθούν μικροσκοπικές ρωγμές στο πέτρωμα και να απελευθερωθεί έτσι το κοίτασμα – γνωστής ως fracking, έχει ξεκινήσει η Τουρκία, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdogan.

Η εμπορική παραγωγή αργού πετρελαίου με την μέθοδο αυτή πραγματοποιείται στην ΝΑ Τουρκία, στην επαρχία Diyarbakir, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος αξιωματούχος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 29η συνεδρίαση Διαβούλευσης Και Αξιολόγησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που διεξήχθη στην πόλη Kizilcahamam, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Η ΤΡΑΟ έχει ξεπεράσει τα 50.000 βαρέλια ημερησίως εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας» υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο αυτή την μέθοδο και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε νέα πηγάδια».

Η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη φυσικού αερίου, τομέα στον οποίο, όπως ανέφερε ο Recep Tayip Erdogan, η Τουρκία έχει κάνει νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Θράκη.

«Στην αρχή του τρέχοντος έτους ανακαλύψαμε νέα πεδία στην Ανατολική Θράκη που διπλασίασαν τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας. Τα πεδία αυτά διαθέτουν περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία θα καλύψουν την ζήτηση φυσικού αερίου 300.000 νοικοκυριών για δέκα χρόνια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατανάλωσε 47,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BP Statistical Review of World Energy 2019, ενώ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή φυσικού αερίου από τρίτες  χώρες.

Η Τουρκία έχει, τέλος, σχέδια αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που προκύπτουν κατά την χειμερινή περίοδο και να προστατεύσει την εγχώρια αγορά από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος πρόεδρος, βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία φάση κατασκευής και αύξησης της χωρητικότητας της μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλμυρά Λίμνη./ibna