ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Πομπέο: Θετική αλλά χωρίς κουβέντα για Τουρκικές παραβιάσεις

ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Πομπέο: Θετική αλλά χωρίς κουβέντα για Τουρκικές παραβιάσεις

Θετική μεν, ελλιπής δε ήταν η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα  σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως σχολίασε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος η επίσκεψη ήταν θετική “στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια”.

Είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν σε όλους τους τομείς, από τις επενδύσεις, τον τουρισμό έως την στρατιωτική συνεργασία. Κάτι που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με το παρελθόν του αλλά και τους αριστερούς πολίτες αφού στην Ελλάδα το αντιαμερικανικό-αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα υπήρξε ιδιαιτέρως ισχυρό στις τάξεις της αριστεράς.

“Το κλίμα στις αμερικανικές σχέσεις έχει βελτιωθεί από εμάς”, σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως αδρανεί όσον αφορά τις κυρώσεις που αποφάσισε η Ε.Ε. σε βάρος της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου- το τελευταίο που παρέστη ο Αλ. Τσίπρας-  με αφορμή τους σχεδιασμούς για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι δεν είναι ενεργητική εξωτερική πολιτική ο κατευνασμός για την δημιουργία καλύτερων προσωπικών σχέσεων του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Ερντογάν.

“Πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική του διαλόγου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και μετά όταν έχουμε διπλωματικά όπλα στα χέρια μας, όπως είναι τα όπλα των κυρώσεων δεν πρέπει να τα παραλείπουμε”, σημείωσε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο Menentes του Κογκρέσου που προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις προς την Τουρκία και για τους S-400 και για την παραβατική συμπεριφορά προς την Κύπρο.

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και στο πιο υψηλό επίπεδο, “χωρίς ουδέποτε να προβεί σε εκπτώσεις”.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκινά νέες γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Κύπρο. Εκεί θα έχει επαφές με τον ομόλογο του Ν. Χριστοδουλίδη καθώς και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη./ibna