Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει δημοσιονομικό κενό το 2020

Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει δημοσιονομικό κενό το 2020

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθέρος Τύπος την Κυριακή, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλα τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συν τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, οι αυξημένες φορολογικές εισπράξεις το 2019 – συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του ΦΠΑ – και τα έσοδα από ένα ανανεωμένο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ορίου του αφορολογήτου, προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί στην πράξη μέσω της καθιέρωσης παροχών 1000 ευρώ σε οικογένειες για κάθε παιδί κάτω των δεκαοκτώ ετών.

Η Αθήνα ελπίζει επίσης να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά μέσω της χρήσης εισροών ομολόγων (ANFAs) και των προσπαθειών για μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα και της μείωσης της φοροδιαφυγής, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο Σταϊκούρας αποκάλυψε επίσης ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναμένουν να λάβουν ολόκληρη την πληρωμή μπόνους – γνωστή ως “13η σύνταξη” – το 2020, την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να καταστήσει μόνιμη.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να υιοθετήσει μια νέα νομοθεσία που να ευθυγραμμίζεται με μια αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι βασικές διατάξεις της προηγούμενης κυβερνητικής νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων – γνωστή ως νόμος Κατρούγκαλου – είναι αντισυνταγματικές.

Σημειώνεται ότι η όποια απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα ισχύει εφεξής. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να υπολογίσει εκ νέου τις συντάξεις για μεγάλο αριθμό δικαιούχων, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσουν σημαντικά το μελλοντικό προϋπολογισμό./ibna