Απολύτως έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών ο Πρόεδρος, αναμένει πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ

Απολύτως έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών ο Πρόεδρος, αναμένει πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ

Ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί η τριμερής

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Απολύτως έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναμένει πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απολύτως έτοιμοι σήμερα, αναμένοντας πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα  Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι Όροι Αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που υπήρξε από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί, παρά την προφανή απροθυμία της Άγκυρας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, είπε, «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία και απόλυτο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, κινείται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη διεθνή συμπαράσταση και ειδικότερα τη θέση της Ε.Ε. δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις κατακτητικές βλέψεις της Τουρκίας στη θάλασσά μας».

Έκανε λόγο για πρωτοφανή επίθεση που δέχεται αυτές  τις μέρες αυτές η Κύπρος και στη θάλασσα, με την Τουρκία να καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιχειρεί να υφαρπάξει τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο.  «Δεν μπορεί παρά και σήμερα να αγωνιστούμε για τη χώρα και για την ελευθερία μας. Με ειρηνικά μέσα, αξιοποιώντας όλα τα διεθνή ερείσματα και τις συμμαχίες που έχουμε χτίσει, αλλά κυρίως την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Είναι δύσκολος ο αγώνας αυτός. Είναι αγώνας με διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα, απέναντι στην Τουρκία που προτάσσει την ισχύ των όπλων και την απειλή της βίας. Είναι αγώνας του δικαίου απέναντι στην αναλγησία και την άκρατη αυθαιρεσία της Τουρκίας, η οποία κινείται μόνο με τη λογική της υφαρπαγής και με σχεδόν πρωτόγονα ένστικτα βουλιμίας».

Όσο και αν ακούγεται κοινός τόπος, συνέχισε, πρέπει να το εμπεδώσουμε και να το βιώσουμε. «Σε αυτό τον αγώνα για να αναχαιτίσουμε την νέα τουρκική επίθεση χρειάζεται να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και των αρχών και κανόνων της Ε.Ε., την ώρα που η Τουρκία είτε υπεκφεύγει είτε και το αρνείται ανερυθρίαστα. Γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε την ισχύ του διεθνούς δικαίου και στη θάλασσα απέναντι στην πολιτική της κανονιοφόρου που αναπτύσσει η Τουρκία»./ibna