Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Βαλκάνια αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Από το πρώτο ταξίδι του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2015, ξεκίνησε ουσιαστικά και η αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ενεργοποιώντας την πολυδιάστατη κι ενεργητική εξωτερική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι άριστες σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση Obama όσο και του Trump είχε ως αποτέλεσμα  την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ τον Δεκέμβρη του 2018 που σε συνέργεια και με την διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατέστησαν την Ελλάδα  πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Ο Mike Pompeo που έφτασε το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα από τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τις επαφές του το πρωί του Σαββάτου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τόνισε τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, ενώ αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που του παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Αμερικανό αξιωματούχο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ζητώντας στην ουσία την παρέμβαση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας επισήμανε στον Mike Pompeo ότι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τόνισε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, η οποία ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Και δήλωσε ότι προσδοκά στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, δίνοντας έμφαση στη περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Ο υπουργός Pompeo και ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενισχυμένη περαιτέρω από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός μεταβίβασε την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδας ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και για την εκπλήρωση της δέσμευσης για δαπάνες 2%», σημειώνει η ανακοίνωση του State Department.

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

Τελικός σταθμός του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα ήταν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όπου έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αποστολών. Με το πέρας των συνομιλιών Δένδιας και Pompeo υπέγραψαν πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ παρουσία των Υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επισημαίνοντας ότι “με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων”.

Από την πλευρά του ο Mike Pompeo έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία από την Αθήνα. Αναφορικά με την παραβατικότητα της Τουρκίας και τις προθέσεις εξορύξεων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει καταστεί σαφές από μέρους των ΗΠΑ ότι “αυτές οι ενέργειες σε διεθνή ύδατα διέπονται από ένα σύνολο κανόνων. Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη και ότι θα συνεχίσουμε τη διπλωματική δράση μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι – όπως κάνουμε πάντα – διασφαλίζεται η διεξαγωγή νόμιμης δραστηριότητας όπου αυτή γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου”./ibna