Ρώσικη Πρεσβεία στη Β-Ε: Μία από τις εθνότητες αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ρώσικη Πρεσβεία στη Β-Ε: Μία από τις εθνότητες αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Β-Ε ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και δεν έχει τέτοιες προθέσεις, ωστόσο σημειώνει με λύπη -όπως τονίζει- τις συνεχείς προσπάθειες να ωθηθεί η Β-Ε στο δρόμο του ΝΑΤΟ, την ώρα που μία εθνότητα αντιτίθεται.

Η ρωσική πρεσβεία εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι όποιος είναι εξοικειωμένος με την πραγματική κατάσταση στη σύγχρονη Β-Ε μπορεί να δει ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι συναίνεσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στην τοπική κοινωνία.

«Είναι προφανές ότι ένας από τους λαούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αντιτίθεται στην ένταξη σε αυτό το στρατιωτικό μπλοκ, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τον κακό ρόλο που διαδραμάτισε η Συμμαχία κατά τις συγκρούσεις του 1995 και του 1999 στη Β-Ε και το Κοσσυφοπέδιο», επισημαίνει η Ρωσική Πρεσβεία στη Β-Ε.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η τεχνητή εμπλοκή της Β-Ε στην ευρωατλαντική τροχιά υπονομεύει την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, δημιουργεί νέες διαιρέσεις και αντιβαίνει στη λογική της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία προβλέπει τη λήψη βασικών αποφάσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη συναίνεση των τριών εθνοτήτων.

Η ρωσική πρεσβεία σημειώνει, ακόμη, ότι σέβεται την κυρίαρχη βούληση του λαού.

«Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ερμηνεία της στάσης της Ρωσίας σχετικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Β-Ε, θα θέλαμε τελικά να διευκρινίσουμε αυτό το ζήτημα. Τονίζουμε ότι η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της Β-Ε και δεν είχε τέτοια πρόθεση. Κατ’ αρχήν, δεν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, σεβόμαστε την κυρίαρχη βούληση του λαού», αναφέρει η ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας. /Ibna