Τηλεφωνική επικοινωνία Mogherini Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία  Mogherini Χριστοδουλίδη

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Federica Mogherini είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στα 45 νμ από τη νότια ακτή της Κύπρου. Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Απομένει να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Υπουργός συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης ότι το ζήτημα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο./ibna