Ο Pompeo στην Αθήνα για να εμβανθύνει την ιστορική τους συμμαχία

Ο Pompeo στην Αθήνα για να εμβανθύνει την ιστορική τους συμμαχία

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα ταξιδέψει στην Αθήνα από τις 4-6 Οκτωβρίου 2019, όπου θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Υπουργού Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου, πριν από τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ στις 7 Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται υπερήφανα για θέματα άμυνας και ασφάλειας, εμπορίου, επενδύσεων, ενέργειας, έρευνας και επιχειρήσεων, πολιτισμού και τεχνών. Στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα δώσει ομιλία για τη δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρά με μεγάλη ταχύτητα

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε ιστορικό σημείο. Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των Η.Π.Α. θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούν να επιτύχουν τους κοινούς στόχους, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα συνεργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για την επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας “3 + 1” με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο.

Η διμερής οικονομική σχέση αυξάνεται

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν ισχυρή διμερή οικονομική σχέση. Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έφθασε τα 2,8 δις δολάρια το 2018, ήτοι αύξηση κατά περισσότερο από 490 εκατομμύρια δολάρια ή 21% από το 2017. Οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, (23%) από το 2016.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του Υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.

Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης με 200 εργαζομένους στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει € 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις, για το δικό τους Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και ειδικές εφαρμογές για τη γεωργία.

Τον Μάιο, η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από τριάντα άλλες χώρες για την ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της.

Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή

Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Άμυνας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Το MDCA επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια, την πολιτική ασφάλεια και την κυριαρχία. Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του σύντομου προς ολοκλήρωση δια-αδριατικού αγωγού. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες – έχει διπλασιαστεί και το LNG θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση.

Αμερικανοί και Έλληνες μοιράζονται έναν διαρκή δεσμό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν μια ισχυρή και αυξανόμενη σχέση που βασίζεται στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, προτύπων και παραδόσεων του άλλου.

Οι νέοι σπουδάζουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό και ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016 – 2017, οι φοιτητές των ΗΠΑ που επέλεξαν την Ελλάδα για το πρόγραμμα σπουδών τους στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 21,1%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 17η θέση παγκοσμίως για σπουδές στο εξωτερικό για φοιτητές από τις ΗΠΑ. Ομοίως, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 3,3% κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2017-18.

Από το 1948, πάνω από 5.500 Έλληνες και Αμερικανοί έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό για να υπηρετήσουν ως μελετητές του Fulbright, ερευνητές, φοιτητές και διδάσκοντες./ibna