Εκτός συζήτησης για την αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου η Ελλάδα

Εκτός συζήτησης για την αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου η Ελλάδα

“Η χώρα με νέα αυτοπεποίθηση συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς συζητήσεις”, επαναλαμβάνει ακούραστα ο πρωθυπουργός εντός και εκτός χώρας και μαζί το κυβερνητικό επιτελείο.

Σαν παράδειγμα φέρνουν ότι η κυβέρνηση έχει θέσεις και τις προβάλλει για την κλιματική αλλαγή και την στροφή στην πράσινη οικονομία όπως και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που είναι ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα.

Ωστόσο η χώρα έχει μείνει έξω από τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη αλλαγής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση που δεν είναι απλώς προ των πυλών αλλά αγγίζει ήδη χώρες της ΕΕ ακόμη και ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία. Ενδεικτικό είναι ότι ο Mario Draghi λίγο πριν την αποχώρησή του από την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση τότε η κρίση θα επιδεινωθεί. Μάλιστα προειδοποίησε την Ολλανδία που είναι από τους πιο σκληρούς αρνητές της δημοσιονομικής χαλάρωσης ότι το κόστος για την διάσωση των τραπεζών της μπορεί να φθάσει το 12% του προϋπολογισμού της.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση -που θέλει να συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις- απέχει εκ προοιμίου από την πιο καίρια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός άφησε εκτός της ατζέντας του κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμη και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει μετά βδελυγμίας την πολιτική διαπραγμάτευση: “για το που οδήγησε η δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση των προηγούμενων διαβάστε το βιβλίο της κ. Βαρβιτσιώτη”, είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Βερολίνο. Συνολικά όμως θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά θα συζητούνται στο επίπεδο που πρέπει, δηλαδή στο επίπεδο των θεσμών και όχι στο eurogroup ή πολύ περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή σε κατ ιδίαν συζητήσεις με τους ηγέτες. “Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης”, εξηγεί ο πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι θεσμοί δηλαδή οι χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες της ΕΕ, αρνούνται να καλυφθεί το ελληνικό δημοσιονομικό κενό του 2020 (το ανεβάζουν στο 1 δις ευρώ και ζητούν περικοπές φοροελαφρύνσεων) από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Κάπως έτσι τίθεται εν αμφιβόλω το αν θα δώσει το έκτακτο επίδομα στο τέλος του χρόνου που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ και η 13η σύνταξη μετατέθηκε για τα Χριστούγεννα του 2020.

Συνολικά όμως την ώρα που ακόμη και ο Ντράγκι και πολύ περισσότερο ο απερχόμενος Moscovici θέτουν ζήτημα αναθεώρηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς δεν συμμετέχει αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αποφεύγει να μιλήσει για ύφεση στην ΕΕ και αντίθετα προβάλλει ότι με τον ισχύοντα “δημοσιονομικό ζουρλομανδύα” μπορεί να αποτελέσει την “ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη”. Και άρα να στείλει και το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Συμφώνου προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει την ύφεση ή να μπει σε ανάπτυξη. Ίσως έτσι δείξει η νέα κυβέρνηση ότι είναι ο καλύτερος μαθητής σε ένα παρωχημένο μάθημα στο οποίο επιμένουν όμως οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί./ibna