Ο Pompeo γίνεται o πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο

Ο Pompeo γίνεται o πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo σημείωσαν ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες καλλιεργούν τη φιλία και τη συμμαχία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Μαυροβουνίου.

«Σε συνέχεια της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και ένα σημάδι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συμμαχία μας και τον εποικοδομητικό ρόλο της στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν», τόνισε ο Πρωθυπουργός Marković στην κοινή συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο ως ιστορική.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Mike  Pompeo. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, είμαι υπερήφανος που λέω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στο λαό του Μαυροβουνίου ως φίλος, ως συνεργάτης και ως σύμμαχος», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις προετοιμασίες του Μαυροβουνίου για την ένταξη και ότι το Μαυροβούνιο απολαμβάνει ήδη ασφάλεια και οικονομικά οφέλη από την ένταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Pompeo ανακοίνωσε τη συμφωνία να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τις ένοπλες δυνάμεις του Μαυροβουνίου με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το κοινό για τη δέσμευση του Μαυροβουνίου να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα.

“Λόγω της άμεσης συνεργασίας μας με το Μαυροβούνιο στον κυβερνοχώρο, ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε «μπαλώματα» εναντίον του πιο πρόσφατου ρωσικού ελιγμού, τα οποία τώρα προστατεύουν δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo.

Τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να είναι παρόντες στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια για όσους δεν μοιράζονται τις κοινές μας αρχές και αξίες. Ο πρωθυπουργός Marković συμφώνησε σχετικά με την ανάγκη παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, τονίζοντας ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης πρέπει να βασίζεται στην αξία της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για την υποστήριξή του σε πλήθος θεμάτων, σημειώνοντας ότι το Μαυροβούνιο ενθαρρύνει την περιφερειακή σταθερότητα ως μέλος του ΝΑΤΟ και ότι συμμερίζεται επίσης τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο Pompeo συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η επίσκεψη είναι τιμή για το Μαυροβούνιο.

Υπενθύμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Ηνωμένων Πολιτειών εμπλουτίστηκαν ιδιαίτερα στα τέλη του περασμένου αιώνα, κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, όταν δημιουργήθηκε μια ισχυρή εμπιστοσύνη που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη σημαντική πολιτική και οικονομική βοήθεια, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της πολυεθνικής αρμονίας στο Μαυροβούνιο.

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ήταν επίσης σημαντική για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη θέση οδηγού (ανάμεσα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», δήλωσε ο Đukanović. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη είναι ένα μήνυμα υποστήριξης των ΗΠΑ προς το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ και ένα μήνυμα προς όλους στην περιοχή που θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Ο Pompeo ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για τη συμμετοχή του σε ειρηνευτικές αποστολές, επισημαίνοντας ότι αν και μικρή χώρα, το Μαυροβούνιο στέλνει ισχυρά μηνύματα ότι δεν είναι μόνο μέλος, αλλά ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για μεγαλύτερες χώρες. “Μικρή χώρα, αλλά τεράστια συμβολή”, δήλωσε ο Pompeo./ibna